22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: UE se baza pe SUA pentru a convinge România în privinţa...

WikiLeaks: UE se baza pe SUA pentru a convinge România în privinţa Kosovo

Fostul comisar UE pentru Extindere, Olli Rehn, credea că influenţa Statelor Unite asupra României ar putea fi utilă pentru a convinge Bucureştiul să recunoască independenţa Kosovo, potrivit unei telegrame WikiLeaks din 2007, transmisă de ambasadorul american la Helsinki, Marilyn Ware.

 

Subiect: Întâlnirea ambasadorului cu comisarul UE Olli Rehn

„Rehn (foto) era pesimist în ceea ce priveşte Kosovo şi foarte dezamăgit că liderii sârbi nu înţeleg că acţiunile cinice ale Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU sunt contrare intereselor pe termen lung ale Serbiei. El a preconizat că Statele Unite şi fiecare stat membru UE vor fi nevoite în final să ia o decizie privind recunoaşterea unilaterală a independenţei Kosovo. Unanimitatea Uniunii Europene nu va fi posibilă în acest caz, dar recunoaşterea «de către SUA şi 15-20 de state membre» UE va fi necesară pentru a demonstra Rusiei că nu poate «dicta politica de securitate a Europei» Rehn a apreciat eforturile americane de a promova o politică unitară în privinţa Kosovo, observând că influenţa noastră asupra României ar putea fi folositoare.” (…).

Rehn a prezis că Moscova probabil că nu va permite niciodată ca rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind independenţa Kosovo să meargă înainte. „Strategia Rusiei privind ONU e simplă”, a explicat el. „Dacă se rezolvă chestiunea Kosovo, Serbia scapă de povara de a fi nevoită să se bazeze pe Rusia şi astfel poate merge mai repede pe drumul spre UE”. Rusia este hotărâtă să nu renunţe la relaţia clientelară cu Serbia şi va da veto unei rezoluţii privind Kosovo chiar şi din acest motiv. (…)

Rehn a precizat că România este deosebit de sensibilă la argumentele Rusiei privind stabilirea unui precedent internaţional privind minorităţile etnice şi a sugerat că SUA ar putea juca un rol util pentru a schimba convingerile Bucureştiului.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă