Marea Britanie extinde planul de salvare pentru sectorul bancar, numarul somerilor din Regat va depasi 3,4 milioane pe masura ce criza financiara se acutizeaza, Franta cauta solutii pentru a ajuta sectorul auto, grav lovit de criza, iar Oleg Deripaska a fost numit director executiv al RusAl pentru a institui un management de criza in cadrul companiei. Acestea sunt numai cateva dintre principalele subiecte ale presei internationale de luni, monitorizata de The Money Channel.
Marea Britanie extinde planul de salvare pentru sectorul bancar titreaza Wall Street Journal. Guvernul de la Londra se grabeste sa adauge noi prevederi la proiectul de sprijinire a bancilor anuntat deja, intr-un efort de a dezgheta creditarea. Confruntat cu noile scaderi dramatice ale actiunilor si o crestere a neincrederii ca planul de 500 de miliarde de dolari nu a dat rezultate, executivul britanic vrea sa intervina cu noi masuri. Printre acestea se numara si un fel de asigurare ce ar limita pierderile generate de ipoteci. Primul ministru, Gordon Brown si seful Trezoreriei Alistair Darling au de cand sa anunte planul chiar astazi dupa un intens weekend de negocieri, generat in primul rand de pierderile masive suferite vineri de cele mai mari banci britanice: Royal Bank of Scotland a pierdut 13%.
Tot despre situatia dificila in care se afla economia britanica scrie si The Observer. Cotidianul citeaza un studiu al Ernst & Young Item Club potrivit caruia numarul somerilor din Regat va depasi 3,4 milioane pe masura ce criza financiara se acutizeaza. In raportul trimestrial asupra economiei britanice, expertii companiei de audit si consultanta estimeaza ca PIB-ul Marii Britanii va scadea cu 2,7% anul acesta, cel mai mare declin de dupa 1946. Datele oficiale arata ca numarul somerilor a crescut in octombrie la maximul ultimilor 10 ani, 1,86 milioane.
Franta cauta solutii pentru a ajuta sectorul auto, grav lovit de criza, scrie Les Echos. O intalnire in acest sens va avea loc maine la Bercy si vor participa reprezentanti ai guvernului, consultanti , directorii principalilor producatori auto, repreznanti ai sindicatelor si ai furnizorilor de componente. Specialistii nu se asteapta la anunturi majore in urma acestei intalniri insa mizeaza pe o confirmare a angajamentului intre industriasi si executiv. Obiectivul este acela ca Elysee-ul sa poata lua o decizie pana la finalul acestei luni.
Din Moscow Times aflam ca Oleg Deripaska a fost numit director executiv al RusAl pentru a institui un management de criza in cadrul companiei. Deripaska, ce detine 57% din gigantul producator de aluminiu a mai fost CEO in perioada 2000 -2003. Compania se confrunta acum cu provocari majore dupa ce preturile metalelor au scazut dramatic iar RusAl trebuie sa-si refinanteze datorii importante. Potrivit unui comunicat al grupului rus, rolul lui Deripaska va fi acela de a asigura o dezvoltare sustenabila a companiei in conditiile crizei financiare globale si implementarea unor masuri drastice. Candidatura lui Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia conform revistei Forbes, a fost sprijinita aproape in unanimitate de ceilalti actionari ai RusAl.