Pachetul financiar american de sustinere economica se apropie de 900 de miliarde de dolari, Banco Santander ofera despagubiri clientilor pentru sumele investite in compania falimentara a brokerului american Bernard Madoff, Rusia, Canada si SUA isi disputa teritorii din zona arctica, Yahoo inregistreaza pierderi mai mici in trimestrul al patrulea, iar Guvernul britanic a deblocat primele subsidii pentru a proteja industria auto britanica. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale de miercuri, monitorizata de The Money Channel.
Pachetul financiar american de sustinere economica se apropie de 900 de miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. Aceasta dupa ce presedintele Obama a mers in congresul american pentru a arata cat de urgenta este nevoia de asistenta financiara. Peste 70.000 de mii de concedieri au fost anuntate in aceasta saptamana si ultimele informatii arata ca somajul a crescut in decembrie in toate statele.
Dimensiunea uriasa a asistentei anuntate a atras un roi de personaje in cautare de bani si scutiri de taxe pentru diverse industrii. Cand ai de cheltuit peste 800 de miliarde de dolari, vei avea un numar egal de opinii despre cum ar trebui sa fie cheltuiti acesti bani, a declarat reprezentantul lobby-ului din industria lactatelor.
Tot Wall Street Journal scrie ca pentru prima data, o banca ofera despagubiri clientilor pentru sumele investite in compania falimentara a brokerului american Bernard Madoff.
Banco Santander le ofera clientilor despagubiri in valoare de 1.82 miliarde de dolari. Banca spaniola spune ca despagubeste mii de clienti privati , drept compensatii pentru pierderile provocate de investitiile in schema piramidala a lui Bernard Madoff. Oferta facuta de banca Santander, care nu se aplica investitorilor institutionali, vine dupa ce clientii bancii au dat in judecata banca, pe care o acuza de neglijenta, scrie Wall Street Journal.
Business Week scrie despre disputa pretentiilor teritoriale in zona arctica. Pe masura ce gheata se topeste, Rusia, Canada si SUA spera la resursele naturale si caile de navigatie din jurul polului nord.
Desi pasajul de nord vest este in prezent inghetat, analistii cred ca incalzirea globala va reduce suprafata acoperita de gheturi si va deschide un pasaj navigabil in 30, 40 de ani. Astfel ca dezbaterea internationala de incinge tot mai mult. Practic toate rutele navigabile trec printre insule canadiene, iar canada sustine ca acestea zone sunt ape canadiene.
Ceea ce a deranjat putin Statele Unite, si chiar inainde de a parasi Casa Alba, George W. Bush a semnat o directiva de securitate care sustine ca pasajul de nord vest este o cale navigabila internationala. Replica dura a venit de la premierul canadian, care a sustinut o prezenta militara canadiana mai activa in zona.
Exista insa si problema strategica: un raport din 2008 al geologilor americani arata ca 20 la suta din rezervele mondiale nedescoperite de gaze naturale si petrol s-ar putea afla sub marile arctice. Astfel, chestiunea suveranitatii in zona artcica este din ce in ce mai disputata de Canada, Danemarca, Russia si Statele Unite, arata Business Week.
Revista Forbes chiuie de bucurie pentru Yahoo. Si nu o data ci de doua ori. Portalul web a raportat pierderi si in trimestrul patru, dar nu atat de mari pe cat se temeau toti cei de pe Wall Street.
Dupa inchiderea sedintei de marti, Yahoo! A anuntat pierderi nete de 303.4 milioane de dolari, adica 22 centi pe actiune. Yahoo! depinde de reclame pe care clientii le cumpara in acelasi fel ca si spatiile publicitare din reviste. Aceasta piata publicitara a fost lovita puternic de recesiune. In schimb, Google, care castiga din reclame care au legatura directa cu rezultatele cautarilor pe internet, a raportat o crestere de doua cifre a venitului din trimestrul patru, scrie Forbes.
Secretarul pentru afaceri al cabinetului britanic, Lordul Mandelson, a oferit primele subsidii pentru a proteja industria auto britanica de ravagiile recesiunii, anunta The Guardian. Ieri, oficialul britanic a deblocat 2.3 miliarde de lire sterline, care vor garanta creditele contractate de industria auto, inclusiv imprumuturile de 1.3 miliarde de lire sterline de la Banca Europeana de Investitii.
Sprijinul este mai mic decat cel anuntat in Franta si Germania, reflectand o industrie auto relativ mai mica in Mareqa Britanie, arata The Guardian. Lordul Mandelson nu a exclus posibilitatea ca si alte industrii sa primeasca ajutor financiar in viitor. Este vorba insa doar de industrii strategice, sau firme cu multi angajati si cu un impact regional semnificativ.