Piata bursiera americana este in cautarea unui suport ce ar putea constitui, in trimestrul doi sau cel mai tarziu in a doua jumatate a anului, un punct de plecare catre revenirea mult asteptata.
In ultimul timp, s-a observat ca stirile negative sunt primite de catre investitori cu ceva mai multa nonsalanta, iar stirile pozitive, desi putine, reprezinta rampa de lansare a unor cresteri in timpul zilei cu putin peste 1%. Revenirile furibunde nu dureaza prea mult, semn ca ele nu apar in urma acumularii de pozitii "long" in piata de actiuni, ci mai degraba in urma inchiderilor de pozitii "short", participantii fiind in principal speculatori ce dau dovada de precautie, indiferent de trendul adoptat.
In plan corporatist, pierderi-record publicate de banci importante, cum ar fi UBS, au fost privite singular, iar stiri conform carora sectorul financiar britanic primeste sustinere din partea Guvernului au determinat impulsuri ascendente generalizate. Un alt element perturbator a fost si schimbarea negativa de catre Moody’s, sub triplu A, a ratingului unei companii importante din sectorul asiguratorilor de obligatiuni, FGIC. Un alt sector afectat a fost cel de telecomunicatii unde Verizon, care a lansat un plan tarifar unic de 99.99$ pentru convorbiri nelimitate, va fi nevoita sa ia in calcul, pentru moment o profitabilitate mai mica. In plan macroeconomic, am avut vanzari cu amanuntul, pentru luna ianuarie, mai bune decat asteptarile, desi sentimentul consumatorului evaluat de catre Universitatea din Michigan a aratat mai degraba pesimism, iar indicele preturilor de consum a depasit estimarile, cu semnificatia unui pericol inflationist pe termen scurt. In aceasta saptamana, ca refugiu investitional a fost preferata bursa de marfuri, atat aurul (peste 940 $/uncie) cat si petrolul (putin peste 100$/baril) atingand valori – record, in detrimentul obligatiunilor guvernamentale ce au suferit pierderi importante in ponderile fondurilor institutionale.
Analiza realizata de WBS