Cercetătorii au reuşit să refacă un tablou al ultimelor 205 erupţii din Islanda, petrecute de-a lungul a circa 1.100 de ani, şi au constatat o ciclicitate a acestui fenomen. Ei afirmă că perioada de inactivitate din ultimele cinci decenii se apropie de sfârşit. Cel puţin alţi trei vulcani se „pregatesc” pentru erupţii, spune Thor Thordarson, vulcanolog la Universitatea Edinburgh. „Frecventa revarsarilor de lavă se încadrează în cicluri care durează aproximativ 140 de ani. Cum până acum am fost într-o perioadă cu erupţii puţine, ne aşteptăm la o înmulţire a acestora”, a declarat Thordarson, citat de The Times.
HotNews remarcă faptul că va trebui să ne familiarizăm tot mai mult cu limba islandeză. Asta pentru că, după Eyjafjallajokull, alţi vulcani sunt gata să erupă: Grimsvotn, Hekla şi Askja. În trecut, exploziile lor de lavă şi cenuşă au avut impact pe termen lung. Numai Hekla a erupt de 20 de ori din anul 874 încoace.
Potrivit lui Thordarson, comportamentul vulcanilor este influenţat de mişcările scoarţei terestre, ceea ce duce la crearea unor presiuni subterane, ce se elimină în urma erupţiilor vulcanice. Teoria nu este însă susţinută de toţi cercetătorii. Gillian Foulger, profesor de geofizică la Universitatea Durham University, consideră că erupţiile sunt mai curând aleatorii. „E nevoie de date statistice mai riguroase pentru a afirma că există cicluri”, spune aceasta. Oricum, atât Foulger, cât şi Thordarson sunt la unison când afirmă că Europa va trebui să ia foarte în serios cei 35 de vulcani activi din Islanda, inclusiv prin monitorizarea mai atentă a activităţii acestora.