0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialVrei să studiezi în străinătate? Mergi la cel mai mare campus universitar...

Vrei să studiezi în străinătate? Mergi la cel mai mare campus universitar din Europa Centrală şi de Est

Cel mai mare campus studenţesc din Europa centrală şi de Est a fost inaugurat  astăzi în Brno, Cehia, potrivit site-ului Băncii Centrale de Investiţii. Construcţia campusul cofinanţat de Banca Centrală de Investiţii a fost inaugurat după 7 ani de la iniţierea lui  şi a beneficiat de un împrumut de 95 de milioane de euro.

“Faptul că azi suntem aici în faţa campusul este un miracol. Construcţia proiectului a fost plănuită încă din 1919 când Universitatea Masaryk s-a înfiinţat. Trebuia să dureze 10 ani, dar predecesorii noştrii au reuşit să contruiască numai Facultatea de Drept în anii dintre cele două războaie mondiale. Restul a rămas un vis”, spune rectorul Universităţii, Petr Fiala.

Implementarea cu succes a proiectului a demonstrat faptul că în Cehia există o infrastructură care îndeplineşte standardele internaţionale în termenii de educaţie, cercetare şi dezvoltare. Universitatea Masaryk este al doilea angajator din regiunea Moravia de Sud a Cehiei cu 4779 de angajaţi dintre care 2314 personal academic. Noul campus se întinde pe mai mult de 42 de hectare şi aici se vor muta facultăţile de ştiinţă, medicină şi sport.

Aproximativ 5000 de studenţi şi 1000 de cercetători vor folosi cele 24 de amfiteatre, librării, săli de clasă şi săli de sport. Pentru a facilita transportul şi cazarea studenţilor, primăria va contrui cămine studenţeşti până la sfârşitul anului 2011 şi plănuieşte să infiinţeze în următorii 3 ani o linie de tramvai în aceea direcţie.

Facilităţi pentru studenţii cu dizabilităţi

Unul dintre cele mai moderne şi importante aspecte ale noului campus este politica prin care se acordă o mai mare importanţă studenţilor cu dizabilităţii. Universitatea Masaryk este singura din Cehia care are un procent de studenţii cu dizabilităţi egal cu cel al întregii populaţii a ţării.

Facultăţile vor beneficia de tehnologie de ultima oră pentru a susţine dezvoltare acestor studenţi şi pentru a se asigura că ei vor beneficia de aceleaşi standarde de educaţie precum restul tinerilor. În 2010, 350 de studenţi cu handicapuri erau înregistraţi la cursurile oferite de universitate, dintre care 91 erau surzi sau orbi.

Accent pe cercetarea ştiinţifică

Masaryk University se află pe primul loc în ceea ce priveşte bursele pentru cercetarea ştiinţifică şi face constant eforturi financiare pentru a investi în dezvoltarea acestui sector.

Universitatea este implicată în programele de mobilitate a studenţilor, precum Erasmus  şi de cercetare din Uniunea Europeană sau alte ţări de care tinerii pot beneficia pentru a-şi continua studiile la nivel de master sau doctorat. De asemenea, pentru a proteja rezultatele cercetărilor realizate de studenţi, între luna octombrie 2010 şi martie 2011 au fost depuse şase aplicaţii în vederea obţinerii unei protecţii legale a acestora.

Pentru a ajunge la această universitate poţi aplica pentru o bursă Erasmus acordată de facultatea ta din România sau poţi aplica direct la Masaryk University.  Dacă vei obţine statutul de student Erasmus după selecţia realizată la universitatea la care studiezi vei fi scutit de plata taxelor la universitatea gazda şi vei primi o bursă a cărei valoare variază de la an la an.

Durata studiilor este de minim trei luni şi de maxim 12 luni, iar o asemenea bursă poate fi obţinută numai o singură dată în cadrul unui ciclu de studii.

În cazul în care alegi să aplici direct la universitate, taxa pentru un an de studiu este cuprinsă între 1900 şi 8500 de euro în funcţie de facultatea pentru care optezi. Înscrierea se poate face printr-un formular online printr-o aplicaţie electronică.

Al doilea cel mai mare debitor al Băncii Internaţionale de investiţii

Republica Cehă este al doilea mare debitor al Băncii de Investiţii care a devenit membru după anul 2004. Din 1990 instituţia a susţinut proiectele realizate în vederea integrării Cehiei în UE susţinând-o financiar cu peste 14 miliarde de euro.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă