Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, le-a promis autoritatilor galatene ca pana la sfarsitul acestui an va emite hotararea de guvern in baza careia CET-ul Electrocentrale SA Galati sa fie trecuta in administrarea Consiliului Municipal Galati, punand astfel capat razboiului dintre PNL-PD-PSD si PC.
Noul ministru al Economiei este de parere ca toate centralele termice care produc agentul termic necesar pentru functionarea sistemelor de incalzire centralizata si prepararea apei calde menajere trebuie trecute in administrarea consiliilor municipale si orasenesti: „Experienta a demonstrat ca aceste CET-uri trebuie sa fie in administrarea primariilor, pentru ca ele sunt cele care alcatuiesc po-litica locala si aici situatia de ambiguitate trebuie sa se risipeasca. Municipalitatea trebuie sa gestioneze si sa raspunda. Cei care lucreaza trebuie sa stie ca au un sef, ca seful e la doi pasi, ca oricand poate sa vina sa-i supravegheze, ca ei actioneaza doar in virtutea interesului comunitatii. Totul, de la numarul de salariati, marimea salariilor pana la eficienta economica, trebuie pus in slujba comunitatii locale. Bucurestiul e prea departe pentru a veghea zilnic implinirea acestor obiective”, a declarat Vosganian la Galati.
O decizie care pune capat disputelor
Ministrul Economiei a promis ca pana la sfarsitul anului va promova hotararea de guvern in baza careia CET-ul de 535 Mw de pe platforma Mittal Steel, Electrocentrale SA, va fi trecut in administrarea CLM Galati. Decizia pune capat unor dispute politice care dureaza din august 2001. Controversele in legatura cu preluarea Electrocentrale SA au inceput in timpul negocierii conditiilor de privatizare a SIDEX, cand ministrul Ovidiu Musetescu a dezvaluit ca a fost acceptata solicitarea expresa a trustului Mittal Steel ca in contractul de privatizare a SIDEX sa fie trecuta si o clauza de diligenta prin care cumparatorul SIDEX-ului are dreptul de preemtiune pentru preluarea Electrocentrale SA.
CLM Galati a solicitat preluarea Electrocentrale
Aceasta conditie impusa de noul patron al combinatului era motivata de faptul ca centrala electrotermica de 535 megawati este amplasata pe plaforma siderurgica si asigura energia electrica necesara functionarii utilajelor combinatului in regim de avarie, productia de agent termic pentru incalzirea Galatiului fiind o activitate secundara. De atunci, edilii Galatiului au inceput demersurile pentru preluarea Electrocentrale in administrare. Pe 2 august, CLM Galati a adoptat cea de-a treia hotarare prin care solicita preluarea centralei in administrare, masura sustinuta de PNL, PD si PSD. Acum, insa, voia Electrocentrale in administrare si presedintele CJ Galati, Eugen Durbaca (PC). Durbaca isi bazeaza cererea pe faptul ca 73% din productie este de energie electrica si, in aceste conditii, societatea este de interes judetean, nu municipal. Acestor dispute politice li se va pune punct acum, prin trecerea Electrocentrale SA in administrarea municipalitatii si pune capat acestui razboi.