1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialVosganian sustine ca guvernul nu va mai face majorari salariale in 2008

Vosganian sustine ca guvernul nu va mai face majorari salariale in 2008

Guvernul nu va aproba majorari salariale in acest an, a declarat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de Hotnews. Prioritatea Bancii Nationale si a Ministerului Finantelor este respectarea tintei de inflatie si, in acest context, orice majorare salariala ar crea presiuni, a explicat Vosganian. Salariul minim brut pe economie ar fi urmat sa creasca, incepand cu 1 iulie, de la 500 lei la 540 lei, conform intelegerii dintre guvern si sindicate de la sfarsitul anului trecut.

"Anul acesta nu avem voie sa angajam spirale inflationiste. Sa mutam banii de la investitii la salarii. Guvernul nu va aproba majorari de salarii in 2008", a declarat ministrul, explicand ca trebuie avuta in vedere evolutia economiei pe termen lung, atunci cand se iau astfel de masuri.

 

Vosganian a aratat ca o crestere economica puternica, de 6-8%, asa cum inregistreaza Romania de cativa ani, nu se poate mentine pe termen lung.

"Romania este acum ca un flamand. Trebuie sa recupereze fata de celelalte economii si de aceea cresterea este atat de mare. Cresterea economica nu se va mentine la aceste ritmuri inalte si nu putem angaja cheltuieli avand in vedere doar cifrele de acum", a spus Vosganian.

Intrebat daca guvernul va majora salariul minim brut de la 500 lei la 540 lei, de la 1 iulie, Vosganian a spus ca, in conditiile in care Ministerul Finantelor si Banca Nationala sunt angrenate in atingerea tintei de inflatie, astfel de masuri nu sunt oportune. Guvernul si sindicatele au negociat, la sfarsitul lui 2007, un salariu minim brut de 500 lei pentru 2008 cu posibilitatea majorarii acestuia la 540 lei de la 1 iulie, in functie de evolutia indicatorilor macroeconomici: rata inflatiei, nivelul productivitatii si cresterea economica.

Totodata, oficialul a sustinut ca rectificarea bugetara pe care o guvernul o va face in iulie este destinata exclusiv majorarii sumelor alocate investitiilor.

Rata anuala a inflatie s-a situat in mai la 8,46%. In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, banca centrala si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care tinta de inflatie pentru acest an este de 3,8% plus sau minus 1%.

Cele mai citite

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...
00:00:35

VIDEO. Haosl la Veneția. Protestatarii au folosit un colorant pentru a înverzi Marele Canal

Sâmbătă, 9 decembrie, ecologiștii italieni au folosit un colorant pentru a înverzi Marele Canal din Veneția, în semn de protest față de ceea ce...
00:00:47

VIDEO. Compromis pentru a ajunge la un acord privind schimbările climatice

Președintele COP28, Sultan al-Jaber, a cerut duminică (10 decembrie) țărilor să lucreze mai mult, să fie flexibile și să accepte compromisuri pentru a ajunge...
Ultima oră
Pe aceeași temă