3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialVoronin, in vizita la Putin

Voronin, in vizita la Putin

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, incepe luni o vizita de doua zile la Moscova, unde urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau, Vladimir Putin, si cu alti oficiali, anunta BBC.

Intalnirea va fi precedata de o ceremonie, organizata de Fundatia Internationala pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, la care Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksii al II-lea, ii va inmana presedintelui din Republica Moldova un premiu.

Presedintele Vladimir Voronin va intra in posesia unuia dintre premiile pe care fundatia la acorda anual pentru activitate remarcabila de consolidare a unitatii popoarelor ortodoxe. Vladimir Voronin se va numara printre cei cativa laureati ai acestui premiu pentru 2007, intre care Preaferictiul Parinte Hristodoulus, Arhiepiscopul Atenei si intregii Elade, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, principesa mostenitoare a Serbiei si Iugoslaviei, Ecaterina, si altii.

Dupa cum noteaza un comunicat al fundatiei, presedintele Voronin a fost nominalizat pentru "contributia activa la consolidarea unitatii canonice ortodoxe pe teritoriul statului sau si a valorilor spirituale in societate".

Premierea are loc in contextul unei campanii fara precedent a autoritatilor Republicii Moldova, a presedintelui Voronin personal, indreptata impotriva Mitropoliei Basarabiei, campanie acutizata in special dupa decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva in Republica Moldova trei episcopii istorice din cadrul acestei mitropolii.

Dupa ceremonie si intrevederea cu Patriarhul Aleksii al II-lea, Vladimir Voronin se va intalni cu Vladimir Putin.

"Este programata o intalnire cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, asa ca vom discuta despre treburile noastre, despre perspective, inclusiv despre ce ar trebui sa asteptam in urma schimbarilor, asa ca acolo ne vom lamuri in privinta a tot si toate", a declarat presedintele Voronin, la sfarsitul anului trecut.
Schimbarile la care se referea presedintele moldovean ar fi incheierea mandatului prezidential de catre Vladimir Putin si aproape certa victorie in apropiatele alegeri a succesorului acestuia, Dmitri Medvedev.

Presedintia de la Chisinau nu a oferit amanunte despre agenda intalnirii Voronin-Putin, dar este de asteptat ca unul dintre subiectele-cheie il va constitui o posibila solutie, agreata de Rusia, a conflictului transnistrean. Anterior, Vladimir Voronin se arata increzator ca o solutie rapida, pana la incheierea mandatului sau, asa cum si-a propus, este foarte posibila.

Cele mai citite

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...
Ultima oră
Pe aceeași temă