21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialVor inca un mandat la conducerea partidului

Vor inca un mandat la conducerea partidului

Delegatele filialelor PSD din tara s-au scolit pe litoral. Chiar daca nu au primit note, social-democratele nu au fost scutite de emotii. Nu notele sau calificativele au fost cele care au contribuit la cresterea numarului de batai ale inimii, ci surprizele pe care le-au pus la cale organizatorii. Vineri dupa-amiaza, femeile social-democrate au fost numai ochi si urechi la ce le-a spus Mircea Geoana, presedintele partidului, care l-a avut alaturi pe senatorul de Constanta Cristian Diaconescu. Pentru acest eveniment, doamnele si-au adus de acasa cele mai bune toalete: costume taior cu sclipici, pantofi cu tocuri foarte inalte (desi au stat pe scaune si, deci, nu si-au putut etala mersul!), s-au fardat si si-au aranjat parul corespunzator. Imediat dupa sosirea lui Mircea Geoana, doamnele au navalit in sala de conferinte de la Hotel Savoy pentru a ocupa cele mai bune locuri, adica cele din primele randuri. Presedintele PSD si-a etalat fata zambitoare pentru a le arata femeilor, una dintre pietrele de temelie ale partidului, cat de bucuros este ca se afla in preajma lor. Introducerea scurta a Rovanei Plumb, presedintele organizatiei de femei, a fost pentru Geoana ca focul de pistol pentru sportivii angajati intr-o cursa. Presedintele si-a pus mana la ochi (lumina a fost de vina) pentru a putea cuprinde cu privirea toata suflarea feminina din sala.

Melcul, simbolul perenitatii

Fiecare dintre participantele la scoala de la Mamaia a primit din partea organizatorului, Organizatia de femei la Constanta, cochilia unui melc. Acelasi dar a fost inmanat presedintelui Geoana care a punctat: „Cochilia nu simbolizeaza viteza cu care se va deplasa partidul, ci perenitatea si statornicia”. Ca sa nu existe nici un fel de dubii, presedintele PSD a declarat ca partidul „nu negociaza cu nimeni intrarea la guvernare”, asa cum s-ar putea banui numai pentru ca George Maior a fost nominalizat de Basescu pentru conducerea SRI. Singura varianta pe care o accepta conducerea PSD este cea legata de castigarea alegerilor anticipate sau la termen, „pentru ca pentru principalul partid din Romania nu exista solutii de compromis”. Pentru ca nu cumva sa se uite, Geoana a afirmat ca adversarii PSD sunt, in continuare, Alianta portocalie, Calin Popescu Tariceanu, oamenii aflati in coalitie, inclusiv cei care au tradat. Femeile au avut acces, prin intermediul sefului partidului, si la informatiile legate de intalnirea de vineri dimineata de la Baneasa, unde barbatii au discutat probleme politice. „Lumea asteapta un raspuns de la PSD, sa incetam cu micul joc din interiorul partidului”, a spus Geoana, care le-a indemnat pe membre sa vina cu propuneri pentru rezolvarea problemelor cetatenilor. „A lucrat ca la prima tinerete”, a spus presedintele PSD despre Ion Iliescu, care pe parcursul celor patru ore, cat a durat intalnirea, si-ar fi etalat cunostintele acumulate pe parcursul celor 16 ani cand s-a aflat in miezul evenimentelor. Strategia electorala a PSD intra in „logica de pregatire activa” a campaniei. PSD trebuie sa profite de asa-zisa „instabilitate politica” actuala pentru a atrage electoratul de partea sa, mai ales ca in doi ani se vor derula cinci campanii electorale: pentru desemnarea parlamentarilor europeni, eventualele anticipate, localele, parlamentarele interne si cea pentru desemnarea presedintelui Romaniei, „cantecul de lebada al lui Basescu”.

Propunere… indecenta

Actuala conducere a PSD se pregateste sa isi prelungeasca mandatul. Geoana agreeaza varianta conform careia noile prevederi ale Statutului partidului sa se aplice uniform. Consiliul National se va desfasura pe 3 noiembrie (propunere agreata si de Ion Iliescu), dupa care se va desfasura consultarea membrilor de partid cu privire la modificarile Statutului. In functie de rezultatul referendumului, se va decide daca alegerile interne se vor desfasura in toate structurile dupa noile prevederi statutare. In acest caz, mandatul actualei conduceri se prelungeste cu perioada in care se vor desfasura alegerile la filiale si organizatiile interne. „Trebuie sa avem un Statut eficient si flexibil dupa care sa ne conducem”, a sustinut Geoana. Doamnele au considerat ca trebuie sa aiba parte de toata atentia presedintelui PSD si au solicitat pastrarea intimitatii. Presa a fost invitata sa iasa din sala pentru a nu fi martora nici la formularea intrebarilor, dar nici sa nu auda raspunsurile pe care le-a dat Geoana ca sa risipeasca nelamuririle doamnelor din partid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă