9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVom avea o nuntă regală? | OPINIE

Vom avea o nuntă regală? | OPINIE

Prinţul Nicolae a anunţat căsătoria din dragoste cu Alina Maria Binder. Nunta va avea loc în vara anului 2018. La 100 de ani de la Marea Unire, vom avea o nuntă regală?

Ultima de acest fel s-a desfăşurat cu prilejul căsătoriei dintre Principesa Ileana, mezina Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, şi Arhiducele Anton, Prinț de Toscana. Cununia Prinţului Nicolae, cel de-al patrulea copil al Reginei Maria, cu Ioana Doletti, din vara anului 1931, de la Tohani, nu a fost recunoscută de Familia Regală.

La fel ca şi cea dintre Carol al ll-lea şi Zizi Lambrino. Presa vremii a relatat despre o nuntă ca-n poveşti. Ar fi prima nuntă regală după
87 de ani organizată pe teritoriul României?

Dacă în 1931 fiul lui Ferdinand a încălcat statutul Casei Regale, căsătorindu-se cu o româncă, caz similar cu al fratelui său mai mare, nunta din 26 septembrie 1996 de la Laussane dintre Principesa Margareta, prima născută din familia Regelui Mihai, cu Radu Duda s-a efectuat prin consimţământul șefului Casei Regale.

Legea salică nu a fost abrogată de Parlament. Constituţia din 1923 a fost anulată, prima dată prin decizia arbitrară a lui Carol al ll-lea, a doua oară prin samavolnicia regimului comunist. Eleodor Focşeneanu a demonstrat clar că simulacrul de adunare populară prin care se abroga Monarhia a fost nelegal.

Prinţul Nicolae, cel atât de îndrăgit de românii de azi, a primit o scrisoare de felicitare din partea Custodelui Coroanei. Un comunicat al Casei Regale menţionează că decizia de excludere a sa din linia de succesiune rămâne în vigoare.

Este căsătoria dintre Nicolae şi Alina Maria una morganatică? Din punctul de vedere al statutului actual al Casei Regale – nu. Şi mătuşa sa s-a căsătorit cu un reprezentant al altei categorii sociale decât cea regală sau nobiliară.

Nu punem în discuţie aici modul cum Radu Duda a obţinut titlul de Prinţ de Hohenzollern-Veringen, ulterior retras de Principele Friedrich Wilhelm. M.S. Regele Mihai i-a conferit prin noul statut al Casei Regale titlul de Principe al României, cu apelativul de Alteţă Regală.

Dacă studiem statutul actual al Casei Regale, observăm că nu se specifică niciunde cum se face o nuntă regală. M.S. Regele a cerut doar ca în cazul în care Parlamentul va decide într-o
zi revenirea la Monarhie să abroge legea salică, o lege care nu mai e în acord cu principiile europene de azi. Dar acest lucru se referă strict la Principesa Margareta, ca succesoare la domnie.

Principesa Margareta are rolul de Custode după un conciliu fără fum alb pe coşul de la Aubonne.

I se spune simplu Custode. Pare mai mult preocupată de averea familiei decât de viitorul Casei Regale. Recent, a cerut o mărire a chiriei pentru Castelul Peleş, justificată am spus eu, având în vedere costurile ridicate privind reabilitarea monumentului istoric şi existenţa unor prevederi legale care interzic statului să investească în obiective private.

Castelul Peleş este în proprietatea M.S. Regele Mihai. După dispariţia sa pământeană, se va discuta succesiunea patrimonială.

Excluderea Prinţului Nicolae din linia de succesiune nu-l văduveşte de dreptul său de moştenitor, consfinţit în Codul Civil. După plecarea la Domnul a mătuşilor (fiicele Regelui), va putea să-şi exercite drepturile patrimoniale, alături de verişori şi verişoare.

Acesta e un drept legal. Că unii au arvunit deja viitorul averii Regelui Mihai ţine de altă discuţie.

Căsătoria dintre Principesa Margareta şi Radu Duda a fost considerată de presa occidentală drept o nuntă regală, cu participarea a zeci de reprezentanţi ai familiilor regale occidentale.

În comunicatul de zilele acestea, semnat de biroul de presă al Casei Regale, nu se precizează nimic legat de participarea sau neparticiparea Custodelui la evenimentul din vara anului viitor.

Eu cred că înţelepciunea Principesei Margareta va precumpăni animozităţilor de moment. Popularitatea Prinţului Nicolae zideşte coroana, îi dă o perspectivă spre viitor, nu o îngrădeşte în perimetrul strâmt al Garden-Party-urilor, unde mulţi se prezintă cu decoraţii, asemenea generalilor coreeni, printre frumoasele domniţe cu pălăriuţe galante.

Interesul e al României să aibă cu prilejul Centenarului o nuntă regală la Castelul Peleş, cu participarea elitelor nobilimii mondiale.

Prejudecăţile nu pot umbri perspectiva spre viitor a unei Dinastii dragi românilor. 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă