In prima zi de tranzactionare la BVB, actiunile Erste Bank au oscilat intre 140 si 142,9 lei, pe un volum "cuminte" de 3 milioane lei.
Sindicatul de la Antibiotice a reusit sa intrerupa, cel putin temporar, privatizarea, provocand scaderi severe ale actiunilor la bursa.
Cu flotari contabile, Impact a raportat un profit brut preliminat de 321 milioane lei pentru 2007, 309 milioane lei venind insa din… reevaluarea activelor.
In aceasta perioada, sunt investitori care se intreaba daca multe actiuni n-au ajuns cumva la cotatii deosebit de atractive prin prisma indicatorilor PER, P/BV, P/S. Asta cu atat mai mult cu cat scaderile se apropie in multe cazuri de 40% in mai putin de 3 luni (vezi BRD, care a coborat de la 28 lei la sfarsitul anului trecut la mai putin 18 lei, ori SIF Oltenia, cu o scadere de la 4,4 la 3,3 lei/actiune). Fara intentia de a turna gaz pe foc, sa spunem totusi ca se poate si mai rau si nu trebuie decat sa privim bursa din Austria pentru asta, o piata care este totusi "mai putin emergenta" decat a noastra. Astfel, scaderea Erste Bank a inceput de la 61 euro pentre a atinge si 34 euro, iar in cazul Immoeast, companie cunoscuta si in Romania prin portofoliul sau imobiliar, scaderea a fost chiar mai mare de 50%, de la 12 la mai putin de 6 euro la un moment dat. si daca vorbim de Erste, sa adaugam ca oficialii bancii estimeaza pentru 2007 o crestere a profitului net cuprinsa intre 20 si 25%, rezultatele financiare urmand sa fie publicate pe 29 februarie. Banca nu este expusa pe segmentul subprime din SUA, ceea ce este o mare usurare pentru investitorii romani care au putut cumpara de joi actiunile Erste, dupa listarea la BVB.
O veste-soc pentru cei dispusi sa speculeze actiunile Antibiotice (compania urma sa fie privatizata in martie prin licitatie cu strigare, pretul de pornire fiind de 2 lei/actiune) a venit la inceputul saptamanii: curtea de apel Iasi a admis cererea sindicalistilor de a suspenda hotararea de Guvern prin care s-a decis vanzarea pachetului majoritar (53%), privatizarea urmand sa fie oprita temporar. Obiectia sindicatului a fost ca la licitatie ar fi putut participa si investitori care urmareau patrimoniul imobiliar al Antibiotice. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs pana pe 18 februarie, dar investitorii au reactionat emotiv la bursa, astfel incat luni corectiile au atins si 5%.
Sa remarcam demonetizarea majorarilor de capital cu actiuni gratuite, altadata vanate cu sete de investitorii de la BVB. Dupa anuntul SIF 2 de vineri (o actiune gratuita la una detinuta prin includerea profitului din 2007 in capitalul social), indicele BET-FI a reusit performanta de a inchide luni, 11 februarie pe minus. In acest moment de altfel multe din societatile care au derulat majorari de capital sunt sub pretul matematic de ajustare (vezi Albalact, Prospectiuni, Dafora, Aramax Gaz). Surprinzator, in acest club a intrat recent si Banca Transilvania, care a ajuns acum la cotatiile inregistrate dupa ultima majorare de capital, anuland profitul investitorilor din ultimele 8 luni. Faptul ca investitorii nu se mai multumesc cu promisiuni frumoase si nu mai sunt dipusi sa renunte la recompense-cash ar trebui sa dea de gandit managerilor care fac apel prea usor la portofelul acestora (vezi Biofarm, care a utilizat banii din majorarea de capital pentru achizitii de actiuni SIF).