0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialVladimir Putin l-a numit ministru de Finanţe interimar pe Anton Siluanov

Vladimir Putin l-a numit ministru de Finanţe interimar pe Anton Siluanov

Premierul rus, Vladimir Putin, l-a numit marţi ministru de Finanţe interimar pe Anton Siluanov, un adjunct al ministrului demisionar Aleksei Kudrin, şi l-a însărcinat pe vicepremierul Igor Şuvalov cu supervizarea economiei şi finanţelor, relatează AFP, scrie Mediafax.

“După demisia lui Aleksei Kudrin, acest bloc economico-financiar (…) va fi supervizat de Igor Şuvalov. Anton Siluanov va îndeplini funcţia de ministru (de Finanţe) interimar”, a declarat Putin, la începutul unei reuniuni a Guvernului, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Anton Siluanov, în vârstă de 48 de ani, aproape necunoscut publicului, care şi-a desfăşurat toată cariera la Ministerul de Finanţe, era adjunctul lui Kudrin din 2005. Igor Şuvalov, de 44 de ani, este la rândul său una dintre persoanele cele mai cunoscute din Guvern şi un apropiat al lui Putin.

Premierul a dat asigurări că Siluanov este un “bun specialist”. “Dmitri Medvedev şi-a dat acordul atât pentru unul cât şi pentru celălalt. Este decizia noastră comună”, a precizat premierul.

Ministrul rus de Finanţe, Aleksei Kudrin, şi-a prezentat luni demisia, acceptată de Kremlin, după ce a declarat că este în dezacord cu preşedintele Dmitri Medvedev.

Anterior, în cursul zilei de luni, preşedintele Dmitri Medvedev l-a somat pe ministrul de Finanţe să demisioneze sau să-şi confirme loialitatea, după ce acesta a declarat că nu va participa la un nou Guvern sub conducerea sa.

Preşedintele rus s-a exprimat în cursul unei reuniuni la Dmitrovgrad (Volga), în prezenţa lui Kudrin, la două zile după anunţul candidaturii premierului Vladimir Putin la prezidenţialele din martie. Conform acestui anunţ, făcut în cadrul unui Congres al partidului majoritar Rusia Unită, Medvedev va deveni atunci prim-ministru.

După aceste anunţuri, Aleksei Kudrin, care conducea Ministerul de Finanţe din anul 2000, a declarat duminică dimineaţă că va refuza să facă parte din Guvern dacă Dmitri Medvedev va deveni premier. “Nu mă văd într-un nou Guvern. Nimeni nu mi-a propus nimic, de altfel. Cred că diferendele pe care le am nu îmi vor permite să fac parte din acesta”, a declarat ministrul, citat de agenţiile de presă.

Considerat un adept al controlului cheltuielilor, el a afirmat la Washington, unde participa la o reuniune a G20, că are cu Medvedev “numeroase dezacorduri privind politica economică”, în special pe tema creşterii cheltuielilor militare.

“Declaraţia mea potrivit căreia nu mă văd în Cabinetul de miniştri din 2012 a fost gândită”, a afirmat Kudrin marţi, potrivit agenţiilor ruse.

Kudrin, care a militat întotdeauna în favoarea unei politici financiare conservatoare, şi-a justificat afirmaţiile apreciind că mărirea anunţată a cheltuielilor militare şi sociale reprezintă “un risc” pentru sănătatea economică a Rusiei.

El a dezvăluit că a vrut să demisioneze în februarie din acest motiv, dar Vladimir Putin l-a convins să nu facă acest lucru.

Premierul rus le-a cerut marţi membrilor Guvernului să dea dovadă de “mai multă disciplină”, având în vedere că “ţara intră într-o perioadă destul de dificilă”, aluzie la temerile privind o nouă criză economică mondială.

Cele mai citite

Nicușor Dan anunță că a lansat licitația pentru finalizarea proiectului Prelungirea Ghencea

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat sâmbătă că a lansat licitaţia pentru finalizarea proiectului Prelungirea Ghencea, potrivit Ziarul Financiar. „Vom achiziţiona serviciile de...
00:00:27

Ministrul de externe turc: SUA sunt „singure” în vetoul de încetare a focului în Gaza

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat vineri (8 decembrie) că reprezentanții Ligii Arabe și ai Organizației Cooperării Islamice i-au spus secretarului de...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă