20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial“Visul strategic” al preşedintelui CHINEI. O alianţă a statelor din ASIA, fără...

“Visul strategic” al preşedintelui CHINEI. O alianţă a statelor din ASIA, fără participarea SUA

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, lucrează la realizarea “visului său strategic”. El  urmăreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate colectivă în Asia, care să devină o alternativă la sistemul de alianţe militare creat de SUA, după capitularea Japoniei, în 1945.

Această analiză este publicată de BBC, în contextul acţiunilor organizate de China pentru a marca cei 70 de ani de la victoria asupra Japoniei, în anul 1945.

La ceremoniile programate la Beijing, alături de preşedintele Xi Jinping se vor afla circa 30 de şefi de state sau de guverne străini. Niciunul dintre ei nu vine din Occident, deşi China a afirmat că a invitat pe toată lumea. Cel mai important lider străin va fi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, precizează BBC.

Citeşte şi: FOTO. Paradă militară URIAŞĂ în CHINA, pentru a marca victoria asupra JAPONIEI, din 1945. Invitat de onoare: Vladimir Putin

 Nu este clar ce raporturi ar putea avea Rusia faţă de o viitoare alianţă a statelor din Asia, alianţă condusă de China – conform planurilor preşedintelui Xi Jinping.

Dar în mod cert, China, “aliatul uitat” al SUA, este nemulţumită de alianţele şi de ierarhia stabilite în Asia după al doilea Război Mondial, explică BBC. Marea paradă militară de la Beijing va fi o expresie a acestei nemulţumiri, precum şi a eforturilor Chinei de a schimba raporturile de forţe.

Citeşte şi:  Europa de Est se apropie de China. Summit cu 16 ţări europene, la Beijing

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă