7.2 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialViolul, folosit ca armă de război în Siria

Violul, folosit ca armă de război în Siria

Violul şi alte forme de violenţă sexuală sunt folosite de multă vreme ca armă de război, pentru a distruge nu doar persoane, ci întregi comunităţi umane, iar ceea ce se întâmplă în Siria nu este o excepţie, relatează CNN, potrivit Mediafax.

Încercările de documentare şi raportare a cazurilor pot servi ca probe în viitoarele procese de crime de război, însă dovezile se pierd în fiecare zi. Peste 20% dintre femeile din rapoarte sunt ucise imediat după viol sau la scurt timp după ce fapta a fost comisă.

Cea mai relevantă cauză a acestui fenomen tragic este cultura siriană islamică, ce preţuieşte aproape mai mult decât orice „onoarea”. Conceptul de „puritate” înrăutăţeşte fenomenul.

International Rescue Committee relatează numeroase astfel de cazuri, unde ruşinea îi impinge pe oameni la căsătorii forţate sau divorţuri, precum şi cazuri dintre cele mai grave, unde fetele violate fie sunt ucise de părinţi, fie se sinucid, deoarece cultural sunt considerate „dezonorate pe viaţă”. Unul dintre aceste cazuri este acela al unei adolescente din Latakia care s-a aruncat de la balcon după ce a fost violată.

Deşi actele de violenţă sexuală sunt comise de ambele părţi, este constatată o incidenţă mult mai mare din partea soldaţilor armatei guvernamentale.

Comunitatea internaţională speră ca aceste rapoarte ale violenţelor din Siria să influenţeze decizia Rusiei de a se alătura Consiliului de Securitate al ONU în trimiterea în faţa Curţii Penale Internaţionale a faptelor criminale ale guvernului sirian al lui Assad.

Comunitatea internaţională poate oferi asistenţă umanitară medicală sau psiho-socială supravieţuitorilor şi poate susţine organizaţiile neguvernamentale care activează în mijlocul războiului civil. Organizaţiile siriene pentru apărarea drepturilor femeilor desfăşoară deja activităţi de ajutorare a copiilor supravieţuitorilor sau victimelor violenţei sexuale.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă