19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialViktor Orban şi palinca de casă

Viktor Orban şi palinca de casă

Guvernul de centru-dreapta din Ungaria este decis să liberalizeze producţia de palincă în gospodărie, o activitate care, conform legii actuale, poate aduce amenzi drastice atât pentru producător cât şi pentru cumpărător, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Ideea acestei măsuri i-a venit şefului guvernului deja din vremea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din aprilie. Cu ocazia unei vizite în Serbia, Orban a fost invitat la masă de fosta jucătoare de origine sârbă a echipei naţionale ungare de handbal, Bojana Radulovic, ocazie cu care i s-au servit inclusiv câteva tării făcute în casă. Orban a fost aşa de încântat de ţuica sârbească de casă încât la puţin timp după aceasta anunţa în faţa jurnaliştilor intenţia de a legaliza palinca făcută acasă şi în Ungaria.

Orban s-a ţinut de cuvânt iar guvernul său este decis să liberalizeze producţia de palincă. Potrivit legii actuale, atât producătorul cât şi cumpărătorul de palincă de casă se pot aştepta la amenzi grele. Actualmente, peste 500 de distilerii din Ungaria au dreptul de a produce legal palincă, 50 dintre acestea producând pentru comerţ. În cazul în care cineva vrea să producă palincă pentru consumul propriu, trebuie să dovedească că se ocupă cu cultivarea fructelor. Chiar şi aici sunt valabile condiţii legale stricte. Astfel, pentru consumul propriu pot fi produşi doar 50 de litri de palincă de 100 de grade pe an. Dacă se ia drept bază palinca obişnuită de 50 de grade, pentru propria desfătare pot fi produşi anual doar 86 de litri.

Palinca de casă se produce în Ungaria de regulă în aşa numite distilerii închiriate. Pentru fiecare litru de palincă produs într-o distilerie închiriată se percepe o taxă pe alcool moderată de 590 de forinţi (circa 2 euro). Pentru palinca ce ajunge în comerţ trebuie plătită taxa întreagă pe alcool, în valoare de 1.180 forinţi (circa 4 euro). Anul trecut, distileriile legale au plătit taxe în valoare de 8 miliarde de forinţi (29 milioane euro). Şi în ce priveşte conţinutul de alcool trebuie îndeplinite nişte condiţii în Ungaria. În cazul palincii de casă, conţinutul de alcool trebuie să se situeze între 37 şi 86 la sută, în timp ce la palinca care se vinde în comerţ procentajul nu trebuie să depăşească 55 la sută.

În condiţiile reglementărilor stricte, fabricarea ilegală a palincii este foarte răspândită, ceea ce nu trebuie să mire într-o ţară cu o economie subterană de circa 30 la sută din PIB. Din estimări reiese că în Ungaria sunt operate ilegal circa 400-500 de distilerii şi circa 30.000-40.000 de dispozitive de distilare.

Legalizarea distileriilor ilegale, pe care guvernul Orban o plănuieşte, a fost amplu criticată, criticii referindu-se la faptul că o legalizare completă ar duce la închiderea multor distilerii legale, la care s-ar adăuga pierderea unor venituri importante la buget odată cu posibila dispariţie a taxei pe alcool.

Deşi criticile nu au găsit urechi decât surde la nivel de guvern, UE ar putea totuşi să pună beţe în roate acestor intenţii, dat fiind că, pentru eliminarea taxei pe alcool este nevoie de acordul Bruxellesului, lucru aflat însă sub semnul întrebării. Ungaria ar putea să se prevaleze de exemplul Austriei, unde palinca de casă este scutită de impozite. În orice caz însă, în Austria au drept de producere a palincii doar acele persoane care cultivă şi fructe, aici adăugându-se controale stricte şi limitări anuale ale cantităţii produse.

Cele mai citite

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă