10.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Viktor Orban, comparat cu Stalin și Brejnev în Parlamentul European

Viktor Orban a fost aspru criticat în Parlamentul European de liderul ALDE. Guy Verhofstadt i-a spus premierului maghiar că vede în el o versiune a regimului comunist din Ungaria și l-a comparat cu Stalin și Leonid Brejnev. Potrivit imaginilor postate pe Facebook-ul lui Guy Verhofstadt  că în 1989 când s-au întâlnit prima dată, cel din urmă era sprijinit de George Soros. 

Discursul fostului premier belgian a venit ca reacţie la acuzaţiile lansate de Viktor Orban în plenul Parlamentului European cu privire la implicarea „absurdă” a instituţiilor europene în chestiunile interne din Ungaria.

„Ai hărţuit organizaţii nonguvernamentale, ai alungat presa critică, ai construit ziduri, ţi-ai exprimat opinia de a reintroduce pedeapsa capitală deşi acest lucru nu este posibil pe baza tratatelor noastre, iar acum ai decis să închizi o universitate. Cât de departe vei merge? Care este următorul pas? Vei arde cărţi în piaţa din faţa Parlamentului Ungariei?”, l-a acuzat liderul ALDE.

Guy Verhofstadt l-a catalogat pe premierul maghiar drept o versiune modernă a fostului regim comunist, acuzându-l că nu mai este un mândru politician conservator în Ungaria. De asemenea, liderul ALDE a precizat că foştii dictatori comunişti sufereau de aceeaşi paranoia ca şi Orban, arată Digi24.

„Protecţionism economic, naţionalism excesiv şi o creştere a statului nonliberal, vezi inamici peste tot în Ungaria. Vezi inamici în sectorul energetic, vezi inamici în presă, vezi inamici în organizaţiile nonguvernamentale, acum vezi inamici şi în lumea academică – parcă s-au întors Stalin şi Brejnev, doar că în Ungaria. Nu este suficient să ai o majoritate într-o democraţie. Trebuie să-i urmăreşti. Trebuie să mergi după ei atunci când au o altă opinie”, a spus eurodeputatul. 

Liderul ALDE l-a acuzat pe Orban și de ipocrizie. 

„De fapt, eu am mai mult respect pentru decenţa euroscepticilor, care măcar recunosc că «nu îmi place UE, nu îmi plac valorile europene şi vreau să ies din UE». Tu vrei în continuare bani din fondurile europene, bani de la Uniunea Europeană, dar nu şi valorile europene, astea nu mai sunt pentru tine. Cum se cheamă asta? Eu aş zice că nu e o abordare tocmai curajoasă. Vrei să fii comemorat drept cel care a scos Ungaria din comunism sau un inamic etern al societăţii noastre deschise, europene şi democratice? Asta este alegerea pe care trebuie să o faci acum ”, a notat negociatorul PE pentru Brexit.

În timpul discursului lui Guy Verhofstadt, reacția premierului maghiar a oscilat între amuzament și iritare. 

Ultima oră
Pe aceeași temă