-0.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialViktor Ianukovici vrea ca Ucraina să îşi apere mai activ interesele în...

Viktor Ianukovici vrea ca Ucraina să îşi apere mai activ interesele în relaţia cu România

Ucraina trebuie să fie mai activă în apărarea intereselor sale în relaţiile cu România şi Republica Moldova, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, în cadrul unei întâlniri cu şefii misiunilor diplomatice ucrainene în străinătate, relatează Ukrainian News Agency în pagina electronică, citata de Mediafax.

“Sunt necesare eforturi suplimentare pentru soluţionarea problemelor cu România şi (Republica) Moldova, fără compromisuri în (detrimentul) intereselor noastre naţionale”, a declarat Ianukovici. El a subliniat că Bucureştiul şi Chişinăul “trebuie” să înceapă să perceapă Kievul ca pe un “partener puternic”.

Preşedintele ucrainean a declarat, de asemenea, că doreşte o participare mai activă a ţării sale în soluţionarea conflictului transnistrean. “Sarcina practică în câmpul securităţii este participarea la soluţionarea conflictului transnistrean. Trebuie să accelerăm acest proces pe teren, pe baza principiilor inviolabilităţii suveranităţii şi integrităţii interitoriale a statului”, a spus el.

Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat, anterior, speranţa ca negocierile privind soluţionarea conflictului din Transnistria să fie reluate în 2011, în format 5+2, adică între Repblica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu observatori din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

În prezent, în format 5+2 au loc doar consultări neoficiale. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Hriscenko, declara, la 16 noiembrie, în urma unor asemenea onsultări, că Ucraina intenţionează să continue facilitarea soluţionării paşnice a acestui conflict.

 

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă