Situatia a doua camine de batrani din Timis este incerta din cauza ca autoritatile judetului nu stiu cine ar trebui sa le finanteze. De la inceputul anului, bugetele localitatilor sunt date direct de catre Finantele Publice si nu de consiliile judetene, cum era pana acum, iar Finantele nu au atributii de a da bani pentru aceste obiective.
Din acest motiv, cele doua camine din orasul Jimbolia si din comuna Comlosu Mare, in care stau aproximativ 200 de persoane, risca sa fie inchise. Pana la inceputul anului, fiecare din cele doua primarii primea bani de la Consiliul Judetean, din bugetul de echilibrare, bani care ajungeau ulterior la unitatile respective. In Legea 273/2006, privind Finantele Publice Locale, se precizeaza, insa, ca "responsabilitatea privind finantarea unitatilor de asistenta acordata persoanelor in varsta trece din responsabilitatea bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor in sarcina bugetului CJ".
Presedintele CJ, Constantin Ostaficiuc, sustine, insa, ca situatia este incerta din cauza a trei acte normative care se bat cap in cap. In primul rand pentru ca Legea bugetului prevede ca banii ii atribuie Finantele, legile speciale mentioneaza ca aceste institutii trebuie finantate de consiliile locale, iar pe de alta parte a fost data ordonanta de infiintare a directiilor de asistenta sociala si pentru protectia copilului, care nu pot sustine financiar institutii, ci doar persoane.
"Am cerut lamuriri la Ministerul Finantelor si la Ministerul Muncii pentru a rezolva aceasta situatie. Ministerul Muncii ne-a sugerat sa incercam un parteneriat cu consiliile locale, dar de la Ministerul Finantelor nu am primit inca nici un raspuns", a spus Ostaficiuc.
Primarul orasului Jimbolia, Kaba Gabor, nu a mai asteptat, insa, raspunsurile ministerelor si a alocat deja suma de 890.000 lei noi pentru sustinerea activitatii din camin, dar a fost nevoiet sa renunte la alte investitii locale.