23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialViitoarele vedete ale sportului constănţean

Viitoarele vedete ale sportului constănţean

Constanţa a adunat în ultimii ani numeroase titluri naţionale, cupe ale României şi a fost reprezentată cu succes în Europa. Echipele de seniori şi-au făcut datoria şi, mai mult, continuă să se lupte pentru rămânerea în fruntea sportului românesc. Cele trei echipe calificate în Liga Campionilor stau mărturie dezvoltării pe care sportul de la malul mării a cunoscut-o în ultimul timp. Pentru a fi siguri că această fază nu este una trecătoare, oficialii echipelor constănţene dau o atenţie deosebită şi grupelor de copii şi juniori. Voleiul, handbalul, fotbalul, rugby-ul sau baschetul pun accent pe creşterea viitoarelor mari vedete.

Deja campioni

Un titlu de campioană şi un loc doi este bilanţul seniorilor în voleiul românesc la finalul stagiunii 2011/2012. Acestor performanţe li se adaugă şi titlul naţional obţinut de către formaţia de juniori a celor de la CVM Tomis. Echipa de pe litoral a cucerit titlul la Baia Mare, la doar trei ani de la debutul programului „Copiii de azi, campionii de mâine”. Pregătiţi de către tehnicianul Constantin Rădulescu, cadeţii constănţeni au confirmat faptul că sunt cei mai buni din ţară, lucru punctat şi de către antrenorul de pe litoral. „Am demonstrat că suntem cea mai bună echipă, cea mai tehnică şi care joacă modern şi eficient. În lot sunt jucători de care se va auzi peste câţiva ani, Bulgaru, Ocunschi, Iftime, Aciobăniţei, şi sunt convins că anul viitor vom fi campioni şi la juniori, şi la cadeţi”, a spus antrenorul grupării constănţene, Constantin Rădulescu.

O parte dintre juniorii care au obţinut titlul au „prins” deja echipa mare, ei evoluând în Divizia A la meciurile din finalul sezonului regulat, când CVM era deja calificată în play-off. Aceştia vor deveni, în curând, oameni de bază în echipa constănţeană, dar strategia de a aduce jucători străini nu va fi abandonată. Directorul executiv, Serhan Cadâr, explică: „Este greu să găseşti într-un singur loc jucători suficient de valoroşi încât să faci o echipă să se lupte la titlu. Noi ne vom baza pe jucători români, pe cei din propria noastră pepinieră, dar o să fim nevoiţi să completăm şi cu jucători de afară”.

Dezvoltare în ritm alert

Fără doar şi poate, Academia „Hagi” este structura sportivă care a cunoscut cea mai puternică dezvoltare în ultimii ani. Fotbaliştii crescuţi aici au început să adune titluri încă de la primele competiţii. În 2012, Viitorul Constanţa, echipa academiei, a cucerit un nou titlu, de această dată la juniori A, sportivi născuţi după 1 ianuarie 1993, practic echipa dinaintea senioratului. Acesta este cel mai important titlu obţinut, după cum spune şi Paul Peniu, preşedintele academiei. „O satisfacţie pentru noi, care demonstrează că nu am muncit degeaba. Când faci lucruri serioase, apar şi bucuriile. Sperăm într-o emulaţie a fotbalului constănţean şi să ne ia şi alţii exemplul. Este titlul suprem în academie. Juniorii A se bucură de cea mai mare atenţie din partea noastră. Parcă nici titlurile anterioare la juniori B şi C nu au fost atât de dulci ca acesta. Fotbalul constănţean este pe mâini bune. Au fost jucători şi de la Farul care au contribuit la acest titlu, Nicola şi Coteanu, care au evoluat în tur, dar şi Ciochină, care a jucat în finală şi este format de Farul”, a declarat preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”, Paul Peniu.

Pe urmele campionilor

Cea mai titrată echipă din Constanţa este cea de handbal masculin. Cu şapte titluri la activ, HCM a depăşit vechea performanţă deţinută de rugbyştii de la RCJ Farul. Constănţenii nu au neglijat nici ei viitorul şi au pus bazele unei echipe de juniori. Pregătită de Enis Murtaza, fost jucător al echipei de pe litoral, formaţia de juniori IV este şi ea în luptă pentru titlul naţional. Turneul semifinal de la Constanţa a fost adjudecat fără mari emoţii de cei care îşi doresc să ajungă în locul unor jucători emblematici pentru HCM cum ar fi Toma, Popescu sau Stănescu. „Deja începem să avem rezultate importante la juniori deşi nu am pornit de foarte mult timp la drum. Suntem convinşi că programul început va da roade şi, în curând, din rândul copiilor se vor ridica adevărate staruri ale handbalului românesc”, a declarat Ali Nurhan, directorul executiv al HCM-ului.

Promovare direct la seniori

Chiar dacă nu are echipă de juniori, Baschet Club Farul Constanţa are în componenţă foarte mulţi tineri, ei jucând pentru echipa de pe litoral în eşalonul secund. Tinerii vor fi mereu în vizorul echipei lui Costel Cernat, aşa cum spune chiar preşedintele clubului. „Nu ne interesează să umplem echipa de străini. Avem destui sportivi talentaţi în Constanţa şi România. Toate echipele de Divizia A sunt înţesate de jucători de afară, pot spune sigur că noi nu o să facem aşa. Scopul nostru este acel de a da credit tinerilor care doresc să facă performanţă”, a declarat Petrică Munteanu, preşedintele B.C. Farul.

Deja o certitudine

R.C.J. Farul Constanţa are în palmares şase titluri naţionale, dar venite în anii ’90. Acum, echipa de pe litoral se bazează pe jucători străini, dar în acelaşi timp lucrează şi la viitor. Chiar în aceste zile, echipa U 18 joacă la turneul final, unde a repurtat, deja, o victorie. Constanţa are două importante centre rugbistice pe lângă R.C.J., Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” fiind un important furnizor de sportivi către echipele de juniori ale României care, în ultima vreme, au obţinut rezultate internaţionale importante.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă