14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită în mai multe localități

VIDEO: Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită în mai multe localități

Ziua maghiarilor de pretutindeni este marcată, marți, prin adunări festive care au loc în mai multe localități din județul Covasna, fiind comemorați eroii din timpul Revoluției Ungare de la 1848-1849, informează Agerpres.

Astfel, în cursul dimineții, peste 5000 de persoane au participat la activitățile organizate cu acest prilej. Conform tradiţiei, manifestările au avut loc la statuia revoluţionarului Gabor Aron, născut în urmă cu 200 de ani în judeţul Covasna, la comanda căruia au fost turnate tunurile folosite de localnici în timpul Revoluţiei paşoptiste.

Festivităţile au început cu o defilare a husarilor călare (n. r. – ostaşi din cavaleria maghiară), respectiv a păstrătorilor de tradiţii şi a căruţelor tradiţionale venite din localităţile învecinate.

În mulţime s-au aflat şi reprezentanţi ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, care au afişat pancarte de susţinere pentru liderii formaţiunii, Beke Istvan şi Szocs Zoltan, aflaţi în arest preventiv, fiind suspectaţi că plănuiau să detoneze o bombă în timpul manifestărilor organizate anul trecut la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României. 

La Sfântu Gheorghe, manifestările oficiale dedicate Zilei maghiarimii vor începe în jurul orei 15,00 cu o paradă a călăreţilor, care vor porni din două puncte diferite ale oraşului şi se vor întâlni în centru, unde va avea loc o adunare la care sunt aşteptaţi câteva sute de participanţi.

Evenimentele nu au fost lipsite de incidente. Astfel, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat, marţi, că va depune o plângere la poliţie împotriva unei persoane, rămasă neidentificată pentru moment, care ar fi încercat să creeze o „diversiune” de Ziua maghiarilor de pretutindeni. 

Potrivit viceprimarului municipiului, Sztakics Eva, în cursul dimineții, o persoană necunoscută, care „s-a dat drept procuror”, a sunat în cursul la Primăria Sfântu Gheorghe pentru a atrage atenţia conducerii instituţiei că arborarea drapelului Ungariei, în cadrul festivităţilor organizate cu prilejul Zilei Maghiarimii, este interzisă. 

„Consider acest gest o diversiune, pentru că folosirea simbolurilor naţionale în cadrul festivităţilor este garantată prin lege. Facem apel către populaţie să nu se lase manipulată de astfel de afirmaţii. Primăria va depune plângere la poliţie împotriva persoanei necunoscute”, a declarat Sztakics Eva.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă