29 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un invitat la o emisiune TV din Japonia a purtat un...

VIDEO. Un invitat la o emisiune TV din Japonia a purtat un tricou cu Hitler. Cum a reacționat publicul

Un fost magnat al internetului, invitat la postul public de televiziune din Japonia, a purtat în timpul emisiunii un tricou cu chipul lui Adolf Hitler, informează, joi, AFP citată de Agerpres.

Această vestimentație a declanșat proteste în Japonia, în urma cărora postul național de televiziune, NHK, a prezentat scuze publice.

Omul de afaceri Takafumi Horie, fondatorul companiei furnizoare de servicii de internet Livedoor, care a petrecut doi ani în închisoare, până în 2013, pentru fraudă fiscală, a participat miercuri la emisiunea "Gogo Nama" purtând un tricou pe care era imprimată o caricatură a lui Adolf Hitler, însoțită de un simbol al păcii și de mesajul "NO WAR" ("Nu războiului").

Vestimentația lui a generat un val de critici, iar numeroși telespectatori au telefonat postului de televiziune și și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare.

"Acest tricou nu este potrivit, pentru că îl evocă pe Hitler", a spus unul dintre ei, potrivit unui purtător de cuvânt al NHK. Un altul a declarat: "Chiar dacă pe tricoul lui este scris 'Nu războiului', nu înțeleg de ce a purtat așa ceva".

Un prezentator de la NHK a prezentat scuze în fața persoanelor care "s-au simțit lezate", la finalul emisiunii.

Takafumi Horie, autorul unei cărți intitulate "Lupta mea", ce reamintește de volumul "Mein Kampf" al lui Hitler, a publicat un mesaj pe Twitter în care și-a apărat alegerea vestimentară și a spus că aceia care l-au criticat sunt "debili".

"Am purtat de mai multe ori acel tricou reprezentându-l pe Hitler în timp ce striga 'Nu războiului', decorat cu un simbol al păcii, însă scandalul a explodat abia acum", a scris antreprenorul nipon în mesajul său de pe Twitter, adăugând la final un simbol japonez care simbolizează râsul.

"După părerea mea, este imposibil să nu vezi în toate acestea un tricou ce transmite un mesaj pentru pace. Există atât de mulți oameni care nu înțeleg umorul", a adăugat el.

Cu regularitate, acțiuni sau mesaje cu accente pro-naziste provoacă controverse în Japonia și atrag critici pe plan internațional, deși ele sunt mai degrabă atribuite ignoranței sau unei lipse de sensibilitate față de acest subiect decât unor intenții răuvoitoare.

În aprilie, Gamba Osaka, unul dintre cluburile-fanion din Liga Națională de Fotbal din Japonia, a prezentat scuze pe site-ul ei, după abordarea de către suporterii săi a unui banner cu o cruce asemănătoare svasticii naziste.

Cu câteva luni mai devreme, tinerii cântăreți dintr-un grup japonez au purtat în timpul unui concert costume asemănătoare uniformelor militare din Germania nazistă, declanșând un val de proteste.

"Elitele Japonie au nevoie de a fi educate în ceea ce privește subiectul Holocaustului nazist", a anunțat într-un comunicat, la începutul lunii iunie, Centrul Simon Wiesenthal, o organizație care militează pentru apărarea drepturilor omului, luptă contra activităților neonaziste și efectuează studii despre Holocaust.

Centrul a reacționat astfel la o serie de remarci ale unui director de la Banca Japoniei care a lăudat politica economică a lui Adolf Hitler. Banca Centrală niponă a prezentat apoi scuze oficiale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă