31.9 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un eveniment DoR a fost anulat de Teatrul Excelsior pe motiv...

VIDEO. Un eveniment DoR a fost anulat de Teatrul Excelsior pe motiv că în program era programată vizionarea unui clip de la protestele din ianuarie-februarie. Reprezentanții revistei spun că li s-a cenzurat conținutul

Un eveniment marca “Decât o Revistă” a fost amânat după ce Teatrul Exelsior a decis că un film ce urma să fie prezentat în timpul evenimentului (un montaj cu imagini de la protestele din Capitală din ianuarie-februarie) este nepotrivit pentru că “frizează sfera politică față de care noi trebui să ne păstrăm echidistanți”. Redacția publicației a decis să încheie colaborarea cu instituția publică după această neînțelegere.

Evenimentul “DoR Live: Revista prinde viață” urma să aibă loc joi seara la Teatrul Excelsior, instituție care face parte din teatrele aflate sub administrația Primăriei Generale a Municipiului București.

Reprezentanții Teatrului Excelsior spun că motivul întreruperii evenimentului este “nerespectarea clauzelor contractului”, dar care nu stipulează clar ce anume s-a greșit în respectarea acestor reguli:

“Precizăm că motivul disensiunilor dintre cele două părți vizează nerespectarea clauzelor contractului nr. 542/10.03.2016 încheiat între Teatrul EXCELSIOR (LOCATOR) și Asociația MEDIA DOR (LOCATAR), care la art.4 (Destinația bunurilor închiriate) stipulează:

4.1. Spaţiul închiriat va fi folosit de LOCATAR în vederea organizării unui eveniment cultural în data de 30.03.2017, între orele 17.00-20.00;
4.2. LOCATARUL va putea desfăşura și alte activităţi decât cele menţionate la pct.4.1., însă numai după obţinerea în scris a acordului prealabil al LOCATORULUI.
4.3. Destinaţia spaţiului închiriat nu va putea fi schimbată fără consimţământul scris al LOCATORULUI. Orice toleranță nu implică renunţarea la această clauză și la sancţiunile prevăzute în contract.

Considerăm că o parte din evenimentul Asociației MEDIA DOR vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră.

Precizăm că DOR a inclus în programul evenimentului un film despre protestele de stradă care au avut loc în București în această iarnă. Montajul prezintă imagini cu protestatarii din Piața Victoriei, însă coloana sonoră cuprinde mesaje instigatoare. Teatrul EXCELSIOR nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susținut pe scena unei instituții care desfășoară o activitate dedicată copiilor și tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică și depășește spațiul și tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conținut politic”, scriu reprezentanții Teatrului Excelsior prin intermediul paginii de Facebook.

Pagina de Media scrie că, în ciuda faptului că acum Teatrul Excelsior a refuzat punerea în scenă a spectacolului pe motive politice, anul trecut, acolo, s-au desfășurat cel puțin două evenimente politice:

  • Juramantul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat și primarul Gabriela Firea (detalii, AICI)  
  • Lansarea candidaților PSD la alegerile parlamentare pentru București (detalii, AICI)

De cealaltă parte, cei de la Decât o Revistă susțin că videoclipul de 5 minute făcea parte dintr-un desfășurător de 2 ore. El „urma unei poezii recitate de Svetlana Cârstean și e un montaj de imagini și sunete de la protestele din Piața Victoriei, făcut de Aural Eye, împreună cu SEMI / SILENT și Documentaria.ro", iar prin această decizie au fost cenzurați.

După repetițiile tehnice de miercuri, cei de la Teatrul Excelsior le-au transmis jurnaliștilor că momentul este nepotrivit pentru acele imagini.

În urma acestor neînțelegeri, Decât o Revistă a decis încheierea colaborării cu reprezentanții acestei instituții, iar evenimentul va fi făcut într-o altă locație.

"[Important] DoR Live: Revista prinde viață se amână

Acest film e cauza principală pentru care am amânat evenimentul DoR Live din această seară. Prezența lui în desfășurător a fost considerată nepotrivită de Teatrul Excelsior, o instituție publică.

DoR Live e gândit ca o succesiune de peste 20 de momente artistice – citiri, cântări live, proiecții de scurtmetraje – care evidențiază tema spectacolului, Generații, diferențele dintre ele, comunicarea sau lipsa de comunicare dintre ele și potențialul de a învăța unii de la alții.

Filmul – 5 minute dintr-un desfășurător de 2 ore – urma unei poezii recitate de Svetlana Cârstean și e un montaj de imagini și sunete de la protestele din Piața Victoriei, făcut de Aural Eye, împreună cu SEMI / SILENT și Documentaria.ro. (Fotografiile au fost publicate în DoR #27.) L-am considerat tot o poveste despre generații.

Ieri, după repetițiile tehnice, am fost informați de teatru că momentul e nepotrivit. Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conținutul, mai ales pe criterii care nu țin de propria judecată curatorială și editorială. Am cerut o poziție oficială. Ni s-a răspuns așa:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti.

Nu ne propunem sa va cenzuram sau sa dictam continutul manifestarii noastre, va solicitam doar sa respectati indatoririle spatiului in care ati ales sa va desfasurati activitatea.”

Nici în contract, nici în altă comunicare precedentă, nu a existat vreo referire la limitări artistice.

Am decis astfel că nu putem continua colaborarea cu teatrul. Credem că e important să nu cedăm la astfel de presiuni, pentru că nu vrem să fim complici într-o cultură a tăcerii care domină atâtea sfere publice românești, de la medicină, la învățământ, la cultură.

Ne pare rău că nu putem face evenimentul așa cum l-am plănuit azi, dar îl vom face la o dată ulterioară, în condițiile noastre. Cei care au cumpărat bilete au fost anunțați personal despre modalitatea în care își pot recupera banii dacă doresc", scriu cei de la Decât o Revistă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă