12 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăSpecialVIDEO RISE PROJECT: Șeful filialei SOCAR din România și echipa Oțelul Galați...

VIDEO RISE PROJECT: Șeful filialei SOCAR din România și echipa Oțelul Galați au primit bani printr-o rețea secretă de spălare de bani

Peste 1,3 milioane de euro, proveniți din fonduri secrete din Azerbaidjan, au fost direcționate către România. Sumele au fost încasate de echipa Oțelul Galați, de șeful filialei SOCAR, Hamza Karimov și de un arhitect italian care a apărat public regimul Aliyev.

Rețeaua de spălare de bani din România, inspirată după modelul european, unde conturile unor politicieni au fost alimentate cu fonduri secrete de milioane de euro timp de doi ani. S-a întâmplat între 2012 și 2014. Banii proveneau din fostul stat sovietic din Caucaz aflat încă sub dinastia unui general KGB, scrie Rise Project.

Un punct-cheie pe harta transferurilor banilor din Baku a fost filiala unei puternice bănci europene, Danske Bank, care a închis ochii la tranzacții suspecte de spălare de bani, deși miliardele de euro au tranzitat filiala ei din Estonia. Aici, banii au ajuns în conturile a patru companii britanice, de unde s-au împrăștiat apoi pe tot globul. În total, peste 16 mii de tranzacții.

În România, mașinăria azeră de spălat bani a ajuns la echipa FC Galați, când clubul sportiv azer FC Baku, patronat de afaceristul Hafiz Mammmadov, l-a transferat pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011.

Azerii au plătit 125 de mii de dolari, în 2013,  pentru atacantul român, dar banii au venit în România, prin intermediul LCM Alliance LLP, una din cele patru companii britanice din schema azeră de plăți.

“E prima dată când aud de firma asta”, ne-a spus Marius Pena, adăugând: “Eu știam că Zeynal Mammadov e președintele clubului și fratele său Hafiz e patronul”, scriu jurnaliștii de la Rise.

Fotbalistul susține că, în primele luni de contract, a fost plătit cash, iar, ulterior, banii au ajuns în contul său deschis la Bank of Azerbaidjan. Jucătorul român mai spune că a fost păgubit de clubul din Baku cu 100.000 de dolari, bani pe care încă speră să-i recupereze.

Întreaga investigație RISE PROJECT poate fi citită AICI.

Cele mai citite

Românii plătesc cel mai scump curent electric din Europa

Eurostat-ul a dat decisiva: Românii plătesc pentru gospodăriile lor cel mai scump curent electric din Europa, raportat la puterea de cumpărare, adică după metodologia...

Rusia, acuzată la ONU că foloseşte foamea ca armă de război

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește blocada exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. „Prin blocarea porturilor...

Un tren blindat al rușilor a fost aruncat în aer de ucraineni, în Melitopol

O explozie puternică a fost auzită miercuri, 18 mai, de locuitorii din Melitopol. Potrivit mai multor informații de pe rețelele de socializare, luptătorii ucraineni...
Ultima oră
Pe aceeași temă