29.8 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
AcasăSpecialFOTO+ LIVE VIDEO. Nou protest al părinților și copiilor, în Piața Victoriei...

FOTO+ LIVE VIDEO. Nou protest al părinților și copiilor, în Piața Victoriei din Capitală, după încercările de intimidare ale autorităților din ultimele zile

UPDATE 14.50: Din cei aproximativ 500 de oameni care au venit sâmbătă în Piața Victoriei, la ora transmiterii acestei știri, mai sunt aproximativ 150 de persoane. 

La protest a venit și actorul Dan Bordeianu, care i-a transmis ministrului Olguta Vasilescu, care spusese ca aducerea minorilor la astfel de manifestari incalca legea, ca „reactia pe care o aveti este mizerabila”, potrivit Hotnews. 

Actorul a venit la protest cu soția și fiica sa. 


Sute de părinți și copii se află, sâmbătă, la ora transmiterii acestei știri, în Piața Victoriei din Capitală, în semn de protest față de Guvernul Grindeanu.  Copiii desenează pe asfalt, aduc flori, sunt baloane colorate, iar părinții lor stau de vorbă. 

„Am venit pentru viitorul celor doi copii ai noştri. Cel mare e aici, fata acasă, cu mama. E frumos afară, ne bucurăm de soare şi profităm să manifestăm. Politicienii ar trebui să înţeleagă ceva din aceste acţiuni: Că nu sunt acolo, în Parlament, de capul lor”, a declarat, pentru agenția News.ro, Eugen, 32 ani, specialist IT.

Evenimentul, denumit ”Educatie pentru democratie – Lectia de educatie civica”, a fost organizat pe pagina de Facebook ”Corupția ucide!”. 

”Ne intalnim la 11.00 si plecam la 14.00-16:00 Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, așa cum ne-ați propus, hai să luăm copiii de mână, în brațe, în cărucioare, pe umeri și să facem cel mai pașnic și colorat protest!  Ne vedem in piata Victoriei incepand cu ora 11:00. (PS – Se aude că șpaga e o bomboană de copil.)”, este îndemnul postat pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Un marș similar a avut loc în urmă cu două săptămâni, într-o duminică. Adunarea părinților cu copii are loc în contextul în care ministrul Muncii i-a numit pe părinți ”iresponsabili” și i-a amenințat că vor fi amendați de Poliție cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, în vreme ce Autoritatea pentru Protecția Copilului a emis mai multe comunicate de presă în care i-a sfătuit pe părinți să nu-și ducă micuții la proteste, pe motiv că viața le este pusă în pericol. 


Citește și: #REZIST. Unicef, poziție privind participarea copiilor la proteste: Copiii au dreptul de a participa la manifestații, dacă sunt pașnice


 

Pe de altă parte, organizațiile non-guvernamentale pentru drepturile copiilor Unicef și Salvați Copii au atras atenția că, dacă protestele sunt pașnice, copiii pot participa, ca formă de educație civică.

”UNICEF a citat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și, în particular, articolul 12 (dreptul de a-și exprima liber opiniile), articolul 13 (dreptul la libertate de exprimare) și articolul 15 (drepturile copilului la libertatea de asociere și de participare la manifestații pașnice): participarea este un drept dacă demonstrațiile sunt pașnice, nu afectează educația copiilor, iar aceștia nu sunt expuși la riscuri. În toate țările, UNICEF colaborează cu parteneri pentru a facilita accesul la informații, activități și platforme relevante și potrivite vârstei care îi încurajează pe adolescenți să contribuie cu opiniile lor la procesul de luare a deciziilor de la nivel local și național”, precizează organizația. 

 

De la izbucnirea protestelor în toată țara, 29 de sesizări au fost înregistrate la direcțiile pentru protecția copilului privind părinții care și-au adus copiii la manifestații. O plângere asumată public a fost depusă pe numele liderului USR, Nicușor Dan, de către Alexandru Bajdechi, un student care este președintele Federației Tinerilor din Constanța. 


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

 

 

Cele mai citite
00:01:21

Suedia, Turcia și Finlanda semnează un memorandum la summitul NATO

Suedia, Turcia și Finlanda au semnat un memorandum care abordează preocupările Turciei, deschizând calea pentru aderarea la NATO a celor două țări nordice, la...

CEDO a primit o reclamație din partea Ucrainei împotriva Rusiei privind încălcările drepturilor omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg a anunţat marţi că a înregistrat o reclamație oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o...

Totul Verde. a reamenajat curtea și a extins suprafața locurilor de joacă de la grădinița Dumbrava Minunată

Dumbrava Minunată este una dintre grădinițele reabilitate și cu autorizație de securitate la incendiu. Este una dintre unitățile de în­vățământ preșcolare cu foarte mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă