5.6 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Multiplă campioană la şah: De ce au bărbaţii mai mult succes...

VIDEO. Multiplă campioană la şah: De ce au bărbaţii mai mult succes la sportul minţii

Elisabeta Polihroniade, fostă campioană naţională şi olimpică la şah se numără printre puţinele femei care au triumfat într-un sport dominat de bărbaţi. Şahul este marea pasiune a vieţii ei, iar la cei aproape 76 de ani ai ei încă mai spune că unul dintre puţinele lucruri pe care le-ar lua cu ea pe o insulă pustie ar fi tabla de şah.

Invitată în cadrul emisiunii „Liber la Sport”, moderată de Daniela Ionescu, jurnalistă România liberă, Elisabeta Polihroniade a vorbit despre sportul minţii dar şi despre provocările pe care i le-a adus. Întrebată fiind de ce femeile nu au un succes la fel de mare în şah precum bărbaţii, Elisabeta Polihroniade a răspuns că „Fetele nu au aceeaşi forţă, libertate. Societatea încă protejează sexul feminin.

Polihroniade crede însă că nu asta ar trebui să fie o problemă pentru o şahistă, faptul că şahul este un sport domniat de sexul masculin. De altfel şahul este unul dintre puţinele sporturi în care femeia pleacă de pe poziţii egale cu bărbatul din punct de veder fizic, dar „mai ales intelectual”. Totuşi campioana s-a arătat încrezătoare în apariţia unei a doua Elisabeta Polihroniade.

 

 

Şahul – disciplină în şcoli

Fosta campioană la şah a mai vorbit în cadrul emisiunii „Liber la Sport” şi despre proiectele personale, unul din cele mai importante fiind introducerea şahului ca disciplină în şcoli. Ea dat exemplul Chinei, acolo unde elevii studiază şahul în primii ani de şcoală ca disciplină obligatorie. Cu toate acestea proiectul Elisabetei Polihroniade pare a fi departe de a fi finalizat.

„Şahul este ca o profesie. Pentru a devein mare maestru internaţional trebuie să munceşti ca şi cum ai absolvi 5 facultăţi”, a spus campioana amintind de cât de greu este să faci şah de performanţă. De altfel sunt şi şahişti care renunţă la şcoală pentru a se dedica pasiunii lor. Printre astfel de cazuri se numără şi campionul naţional la şah, Constantin Lupulescu, el renunţând la facultate.

Introducerea şahului ca disciplină ar fi în primul rând în ajutorul elevilor, indiferent dacă vor urma sau nu şahul mai departe, crede fosta campioană. „Pionul este cea mai slabă piesă de pe tablă, dar dacă ajunge la capătul tablei se transformă în cea mai puternică. În viaţă eşti mic (pleci de jos n.r.), dar dacă munceşti poţi să fii la mare performanţă.” Polihroniade crede că şahul ar avea multe lecţii de oferit tinerilor.

Cea mai titrată şahistă a României

Elisabeta Polihroniade a lucrat ca redactor şi realizator la TVR, acolo unde a fost repartizată, în perioada comunistă, după ce a terminat facultatea. Şahul nu i-a adus niciun câştig, mai ales că înainte de 89 premiile câştigate ajungeau la stat. Cu toate acestea a fost campioană naţională dar şi singura şahistă care a reprezentat România la Jocurile Olimpice.

Are cea mai înaltă distincţie acordată unui şahist, cea de mare maestru internaţional. Iar una dintre cele mai importante competiţii naţionale de şah îi poartă acum numele: Concursul Naţional de Şah „Elisabeta Polihroniade.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă