3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Alertă în toate băncile din România. Poliţia a cerut băncilor să-şi...

VIDEO. Alertă în toate băncile din România. Poliţia a cerut băncilor să-şi verifice sistemele de securitate. Ce a declarat Adrian Vasilescu

UPDATE 3: Inspectoratul General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), băncile şi Asociaţia Română a
Băncilor (A.R.B.) au emis un comunicat în care precizează ca, în prezent, colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare.

”Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor suspecţilor implicaţi. De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române a recomandat revizuirea standardelor de securitate ale unităţilor bancare, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio – video în spaţiile în care se găsesc casetele de valori.

Precizăm faptul că, până la finalizarea investigaţiilor, funcţionarii bancari beneficiază de garanţia
constituţională a prezumţiei de nevinovăţie” se mai arată în comunicat.

––

UPDATE 2: Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat, pentru B1 TV, că cel mai probabil, în cazul băncii de la Piteşti, atacatorii au dispus de mijloace sofisticate de a deschide casete.

„Unii clienţi sunt tradiţionalişti, s-au obişnuit să ţină banii la saltea sau la borcan, dar cei mai mulţi care îşi păstrează banii în cutii de valori sunt cei care îşi ascund banii de Fisc, de soţi, soţii, amante. De aceea nu cred că toţi păgubiţii vor depune plângere. Ca să deschizi o cutie de valori nu poţi singur. Angajatul băncii învârte cheia până la jumătate, apoi lasă clientul singur în cameră, iar acesta duce cheia până la capăt. Nu poate veni cineva de afară să intre într-un tezaur şi să deschidă caseta altuia, decât dacă, şi probabil asta s-a şi întâmplat, au dispus de mijloace sofisticate de a deschide casete”, a spus Adrian Vasilescu.

Furturile din cutiile de valori au fost reclamate la Piteşti şi Ploieşti.

_ _ _ _ _

UPDATE 1: Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Există o separaţiune puternică între activitatea obişnuită a băncilor şi care este autorizată de BNR şi acest serviciu cu casete de valori care nu face parte din sistemul bancar. Este un serviciu comun pentru diferiţi clienţi care pe bună dreptate vor să-şi ţină bijuterii, bani, valori. Unii clienţi ai băncilor s-au obişnuit să-şi ţină banii sub saltea, iar caseta de valori este o metodă modernă. Unii vor să-şi ascundă banii de fisc, amanţi sau de amante şi se duc cu banii la casetă şi nu cred caă toţi cei păgubiţi vor reclama, A decalarat Vasilescu pentru B1TV.

Sunt două chei. Una la angajat, una la client. Angajatul învârte cheia până la jumătate în casetă, apoi pleacă şi clientul rămâne şi învârte cheia lui până la capăt.

_ _ _ _ _

În urma celor 11 plângeri referitoare la furturi din cutiile de valori de la o bancă din Piteşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus tuturor băncilor să-şi verifice sistemele de supraveghere.

Scandalul furturilor din cutiile de valori a început săptămâna trecută, după ce un piteştean a anunţat poliţia cu privire la faptul că bunurile depozitate într-o cutie de valori dintr-o bancă i-au fost furate. Valoarea bunurilor respective se ridică la 500.000 de lei, potrivit păgubitului.

Citeşte şi: Angajaţi ai băncii şi clienţi, suspecţi în ancheta furturilor din casetele de valori de la BCR Piteşti

Poliţia a început o anchetă în acest sens. După ce cazul a fost făcut public, mai multe persoane au reportat dispariţia bunurilor din cutiile de valori.

Anchetatorii au întocmit un cerc de suspecţi.

Cele mai citite

Trafic îngreunat pe Bulevardul Regina Maria din Capitală – Un stâlp metalic a căzut peste un tramvai

Traficul rutier a fost serios perturbat marți după-amiază pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, din cauza unui incident care a avut loc în zona...

Leasing operațional pentru start-up-uri și IMM-uri: Soluția ideală pentru flexibilitate financiară

Pentru afacerile mici și la început de drum, orice investiție contează, iar o flotă auto poate însemna un buget semnificativ și mult timp alocat...

Lege nouă pentru protecția furnizorilor în relația cu comercianții: drept de contestație și interzicerea clauzelor abuzive

Un proiect de lege inițiat de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, vizează consolidarea drepturilor furnizorilor în raport cu comercianții și cu instituțiile de control ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă