Coeficientul de realizare a salariilor minerilor din Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani va creste, in perioada septembrie-decembrie, la 0,85, pana la circa 90% din veniturile salariale, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax.
"Am gasit acele resurse interne pentru a putea realiza in ultimele patru luni ale anului un coeficient de 0,85, care se aproprie de 90% din ce aveau programat. Speculatiile politice sunt imorale ale celor care vor sa faca si sa mentina tensiuni in Valea Jiului", a afirmat Videanu, dupa discutii cu sindicatele minerilor din Valea Jiului.
Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas, prezent la negocierile cu ministerul Economiei, a declarat ca astfel veniturile minerilor vor ajunge la circa 90%.
Videanu a adaugat ca pentru a putea fi realizat acest lucru vor fi reduse, printre altele, cheltuielile materiale ale CNH, acest lucru insemnand o mai buna gestionare a resurselor companiei.
Ministrul a spus ca CNH trece printr-o perioada dificila, iar singura solutie este dialogul cu partenerii sociali. De asemenea, CNH va intra anul viitor intr-un proces de restructurare, care este finalizat si care va fi discutat joi de conducerea companiei miniere cu partenerii sociali.
"Avem 28 milioane de euro pentru CNH", a spus Videanu.
La randul sau, Lacatas a afirmat ca includerea CNH intr-una din cele doua companii energetice nationale pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa le infiinteze prin comasarea mai multor firme detinute de stat va rezolva "probabil" problema investitiilor necesare in Valea Jiului.
Pe de alta parte, Videanu a condamnat implicatiile politice care nu fac decat sa creeze probleme oamenilor din Valea Jiului.
"Condamn fara rezerve implicatiile politice care nu fac decat sa creeze probleme oamenilor din Valea Jiului", a mai spus ministrul.
Negocierile dintre sindicatele minerilor si Ministerul Economiei au fost generate de un protest spontan al minerilor de la exploatarea Lupeni, care au refuzat luni sa iasa, respectiv sa intre in subteran, din cauza unor nemultumiri salariale. Acestia urmau sa primeasca lunar doar 60% din salariu.
CNH are aproximativ 10.700 de angajati si va disponibiliza anul viitor circa 1.000 de persoane, ca parte a unui program de restructurare. Compania este cel mai mare datornic la buget, cu restante istorice de 3,66 miliarde lei, din care majorarile si penalitatile reprezinta 2,58 miliarde lei.