0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialVictorie zdrobitoare a lui "nu" la referendumul sărbilor din nordul Kosovo

Victorie zdrobitoare a lui “nu” la referendumul sărbilor din nordul Kosovo

Sârbii din nordul Kosovo au votat cu “nu” 99,74% într-un referendum respingând independenţa Kosovo şi denunţând concesiile făcute de Belgrad sub presiunea Bruxellesului, potrivit rezultatelor definitive anunţate miercuri seară şi citate de AFP si de Agerpres.

 

La întrebarea la care ei erau invitaţi să răspundă: “Acceptaţi instituţiile pretinsei republici a Kosovo instalate la Pristina?”, doar 69 de votanţi au răspuns “da”, potrivit Comisiei Electorale.

Circa 35.000 de alegători erau înscrişi pe liste şi participarea a fost de 75%.

Rezultatele acestui scrutin desfăşurat fără incidente, criticat atât de Belgrad cât şi de Uniunea Europeană şi Pristina, nu vor avea nicio consecinţă juridică.

Referendumul a avut loc în ajunul celei de-a patra aniversări a proclamării independenţei de către majoritatea albaneză, la 17 februarie 2008, independenţă pe care sârbii din Kosovo şi Belgradul refuză să o recunoască, precum şi mai multe ţări străine dintre care cinci membri ai UE.

Nordul Kosovo, la graniţa cu Serbia, reprezintă 11% din teritoriul Kosovo.

Din cei aproximativ 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo /2 milioane de locuitori/, 40.000 sunt în partea de nord. Cei din sud, care trăiesc în enclave înconjurate de majoritatea albaneză, nu au participat la scrutin.

Cele mai citite

Solicitarea istoricului auto pentru vehiculele din România dezvăluie că sedanul este cel mai popular tip de caroserie

Diferite tipuri de caroserie reflectă nevoi diferite. Unii șoferi preferă hatchback-urile mici, în timp ce alții optează pentru variante mai încăpătoare cum ar fi...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...
Ultima oră
Pe aceeași temă