Mandatul procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, expiră la 1 octombrie, cel al procurorului şef al DNA, Daniel Morar, a expirat, iar al şefului DIICOT, Codruţ Olaru, expiră în 2013, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.
„Din păcate nu doar jurnalişti, am văzut că şi oameni politici cu experienţă, cum e dl. Blaga, încurcă puţin lucrurile. Mandatul procurorului şef al DNA, dl Morar, a expirat dacă nu mă înşel în primăvară şi în acest moment domnia sa ocupă funcţia cu delegaţie. Mandatul doamnei Kovesi expiră la 1 octombrie. (…) Obligaţia pe care eu mi-am asumat-o în numele Guvernului României, în faţa Comisiei Europene, a dlui Barroso, este clar scrisă, aveţi cele 11 faimoase puncte. Ministrul Justiţiei, împreună cu CSM, va avea o procedură transparentă de propunere de noi şefi după care preşedintele României, evident, semnează sau acceptă sau nu aceste propuneri. De ce spun lucrul ăsta, în primul rând pentru că nu se schimbă nimeni, e vorba despre mandatele care se termină”, a declarat premierul, la Palatul Parlamentului, unde a participat la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL.
El a menţionat că, din poziţia de prim-ministru, nu are nicio implicare legală în acest sens, atribuţiile aparţinând ministrului Justiţiei.
„Eu am fost şi sunt partenerul preşedintelui Comisiei Europene, dar ministrul Justiţiei este cel care are atribuţii în acest domeniu – să propună către CSM, CSM să avizeze – după care preşedintele acceptă sau nu aceste propuneri. Dacă e vorba de mandate – mandatul procurorului şef al DNA a expirat, al doilea şi ultimul, iar mandatul doamnei Kovesi expiră pe 1 octombrie. Am văzut că dl Blaga vorbea ceva de 2013, cred că a făcut o confuzie. Mandatul şefului DIICOT, dl Olaru, expiră într-adevăr în 2013”, a explicat şeful Executivului.
Întrebat ce se va întâmpla dacă şeful statului nu este de acord, premierul a arătat că se va face o altă propunere.
„Eu nu am absolut nicio listă şi nu discut. Doamna Pivniceru, ca fost magistrat, are toate atribuţiile şi competenţa necesară pentru a face propuneri”, a adăugat Victor Ponta.
Referindu-se la priorităţile legislative, premierul a reafirmat că Guvernul a trimis în Parlament, atât ca proiecte de legi, cât şi sub formă de ordonanţe, tot ceea ce avea de făcut în baza în primul rând a programului pe termen scurt, pentru luna noiembrie, cu referire la salarii, pensii, rectificarea bugetară, bani pentru persoanele cu handicap şi, pe de altă parte, tot ceea ce Executivul a stabilit în acordurile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
„Pentru acestea am cerut sprijinul Parlamentului pentru că, fie vorba de proiecte de lege, fie vorba de proiecte de lege pentru aprobarea ordonanţelor, din punctul meu de vedere în perioada următoare – că oricum nu va fi o sesiune întreagă, după 15 octombrie parlamentarii vor fi în campanie electorală – pentru mine este important ca să avem sprijinul Parlamentului în aceste două mari categorii de proiecte legislative”, a adăugat premierul Ponta.