Vicepreşedintele Parlamentului European Gianni Pittella afirmă că fondurile structurale nu sunt cheltuite în mod corespunzător, iar mulţi eurodeputaţi se declară „intrigaţi” de acest aspect, motiv pentru care trebuie eliminată tendinţa de naţionalizare a politicilor europene.
Gianni Pittella a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că oficialii europeni trebuie să facă eforturi pentru a menţine, în exerciţiul financiar 2014-2020, bugetele corespunzătoare fondurilor structurale, de coeziune şi al Fondului Social European (FSE), pentru ca proiectele europene să poată continua, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Împreună va trebui să facem eforturi astfel încât pentru viitoarea etapă de programare a bugetului UE 2014-2020 să putem să menţinem măcar bugetele corespunzătoare fondurilor structurale, fondurilor de coeziune, Fondului Social European, astfel încât să putem să continuăm aceste proiecte europene. Trebuie să învăţăm să ştim cum să cheltuim aceste resurse, pe de o parte, dar pe de altă parte să eliminăm cumva tendinţa aceasta de naţionalizare a politicilor europene. Pentru că la Bruxelles avem această informaţie, că fondurile structurale nu sunt corespunzător cheltuite, există mulţi eurodeputaţi (englezi, olandezi, danezi) care sunt intrigaţi de faptul că din cotizaţiile pe care le alocă ei nu se cheltuiesc bani de ţări ca România, Italia, Bugaria”, a spus Pitella.
Acesta a adăugat că toţi cei implicaţi în derularea proiectelor europene trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce înseamnă consultanţă pe aceste proiecte şi ca acestea să fie transparente în toate fazele lor de realizare.
„Aceasta este viziunea Parlamentului European, care a fost aprobată cu o largă majoritate de PE. Cred că este şi a Guvernului actual al Italiei. Până acum, din păcate, nu a fost şi viziunea altor guverne, şi în special nu a fost viziunea Guvernului doamnei Merkel şi a domnului Sarkozy, dar sper să îşi schimbe aceste idei”, a spus Pitella.
Acesta a adăugat că a militat pentru aderarea României la UE şi în faza de preaderare a lucrat ca raportor pe probleme de buget şi s-a preocupat de crearea cadrului legislativ în acest sens, declarându-se bucuros de faptul că aceste merite îi sunt răsplătite cu acordarea distincţiei de Doctor Honoris Causa, de Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, vineri.
Vicepreşedintele Parlamentului European se află la Târgu Mureş deoarece primeşte, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea „Petru Maior”.