Vicepreşedintele Parlamentului European Gianni Pittella consideră că pentru salvarea euro ar trebui lansate titluri de debite europene care să genereze o ofertă de 1.000 de miliarde de euro pe an, sumă care ar putea finanţa „un mare plan european pentru dezvoltare”.
Gianni Pittella a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că, în opinia sa, o soluţie „pentru a putea salva euro şi pentru a putea salva Europa” este să se lanseze titluri de debite la nivel european, care ar putea genera o ofertă de 1.000 de miliarde de euro pe an, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vicepreşedintele Parlamentului European s-a declarat preocupat de ceea ce se întâmplă în cadrul summit-ului european de la Bruxelles, manifestându-şi spreanţa că se va ajunge la o soluţie „pentru a putea salva euro şi pentru a putea salva Europa”.
Pitella a adăugat că este nevoie, în acest sens, de ‘o garanţie de lichidităţi”, pentru care trebuie lansate titluri de debite la nivel europ.
„Sper ca în cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.) să se găsească o soluţie pentru a putea salva euro şi pentru a putea salva Europa. Pentru aceasta, trebuie să existe o garanţie de lichidităţi şi aceasta se poate garanta prin intermediul prin două modalităţi: printr-un rol mai puternic al Băncii Centrale Europene (BCE) ca şi prestator de ultimă instanţă şi prin anticiparea şi dublarea fondului de salvare a statelor. Acestea ar fi primele două măsuri, pe urmă ar trebui să fim atenţi la cum să realizăm cei doi parametri majori din Tratatul de la Maastricht şi în acelaşi timp să vedem cum am putea să facem ca la nivel european să creăm dezvoltare prin finanţări europene. Eu sunt de părere că ar trebui să se lanseze titluri de debite la nivel european, fie că este vorba de eurobonduri sau de uniobonduri. Aceste titluri de debite care se emit pe piaţa investitorilor mondiali pot să genereze o ofertă de 1.000 de miliarde de euro pe an”, a spus Pitella.
În opinia acestuia, o astfel de sumă ar putea finanţa un mare plan european pentru dezvoltare, care să cuprindă „infrastructurile fizice” şi „cele imateriale” – cultură, diversitate, învăţământ, energie enerabilă, programe Erasmus.
„Şi în final trebuie să remodelăm arhitectura instituţională a Europei, asigurând, pe lângă moneda unică, un guvern economic european, precum şi o uniune fiscală. Doar aşa putem nu doar să ieşim din criză, ci şi să ne reluăm locul nostru în lume. Dacă însă va predomina egoismul naţional şi guvernanţii nu vor fi capabili să dea aceste răspunsuri, vom risca să retrogradăm nu doar în seria B, ci chiar în seria C”, a spus Pitella.
Potrivit acestuia, Băncii Centrale Europene îi revine un rol foarte important în acest proces şi va trebui să se implice „într-o manieră mai amplă” decât până acum.
„Banca Centrală Europeană deja face cu paşi mici acest lucru, deja începe să cumpere aceste eurobonduri. Este necesar să o facă, însă într-o manieră mai amplă, deoarece BCE ar putea să finanţeze acest fond pentru salvarea statelor, iar fondul de salvare a statelor ar putea cumpăra aceste eurobonduri pentru a creşte debitul ţărilor care au dificultăţi în acest moment”, a afirmat Pitella.
Vicepreşedintele Parlamentului European, Gianni Pittella, se află la Târgu Mureş unde primeşte, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea „Petru Maior”.