Locuitorii din cartierul braşovean Tractorul vor beneficia de modernizarea sistemului de termoficare, întrucât ministra Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a semnat, joi, un acord de finanţare în valoare de 4,37 milioane franci elveţieni, informează Mediafax.
Oficialii au semnat un acord de proiect, încheiat intre Ambasada Elveţiei – în calitate de reprezentant al statului finanţator, MFP – în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului. De asemenea, a fost semnat un acord de implementare, între MFP şi Primăria Municipiului Brasov – în calitate de beneficiar al finanţării.
Proiectul are un buget total de 6,3 milioane franci elveţieni, adică peste 27 milioane lei. Din această sumă, contribuţia financiară elveţiană nerambursabilă este de 4,3 milioane de franci elveţieni (18,7 milioane lei).
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. Prin proiect, va fi finanţată executarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de transport de distributie de căldură (cu conducte preizolate, montate direct în pământ, cu diametre pornind de la Dn 400 / 560 mm) sau lucrări de extindere şi reconfigurare a reţelelor de alimentare cu apă caldă în zona delimitată de străzile 13 Decembrie, Bronzului, Argintului şi Octavian Goga.
Investiţia este structurată pe trei obiective: reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice, reabilitarea reţelelor la substaţia 6 în zona rezidenţială Tractorul care furnizează agent termic pentru producerea de caldură şi apă caldă deservind un număr de 1.718 apartamente şi reabilitarea reţelelor la substaţia 9 în zona rezidenţială Tractorul, care furnizează agent termic pentru producerea de căldură şi apă caldă deservind 1.117 apartamente.
Măsurile de reabilitare propuse în cadrul proiectului vor genera o reducere a pierderilor de căldură în reţea de la 40% la 15%, o economie de energie termică de 8 GWh/an şi o reducere a consumului de gaze naturale de 10 GWh/an.
Reducerea estimată a emisiilor de CO2 este de 2.020 tone.
La 7 decembrie 2009, Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de cinci ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la zece ani (plăţi 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian. MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 „Îmbunătăţirea mediului înconjurător”.
Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elveţieni.
Unitatea Naţională de Coordonare a programului, care asigură, din partea României, managementul contribuţiei elveţiene, este Ministerul Finanţelor Publice. În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna decembrie 2014, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru patru oraşe: Arad (2 proiecte de termoficare şi iluminat), Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare cladiri) şi Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).
De asemenea, Elveţia a mai aprobat finanţare pentru Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate), proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România” şi proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă”.
Până în prezent, au fost semnate acorduri de proiect şi de implementare pentru „Studiu de pre-fezabilitate (SPF) şi studiu de fezabilitate (SF) pentru construcţia liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013), „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” (aprilie 2015), „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România” (aprilie 2015) pentru care a fost lansat apelul de candidaturi, „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad” (mai 2015) şi „Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică în zona rezidenţială Tractorul din Braşov” (iunie 2015).