14.3 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Verheugen: „Nimic n-a lovit mai tare imaginea Uniunii decat integrarea Romaniei”

Fostul comisar european pentru extindere, Gunter Verheugen, spune ca Romania si Bulgaria sunt copiii-problema ai Uniunii Europene, dar subliniaza un fapt adesea uitat: consolidarea democratica nu s-ar fi produs in aceste tari in absenta calitatii de state comunitare, relateaza Realitatea TV.

In urma cu un deceniu, cand Gunter Verheugen si-a inceput primul mandat de comisar european, Uniunea era o afacere intre 15 state, cu obiective politice abia perceptibile si cu un apetit economic in continua crestere. Zece ani mai tarziu, Bruxelles-ul vegheaza parental asupra destinelor a 27 de membri, apetitul economic s-a mai incovoiat putin sub apasarea celei mai mari recesiuni din istoria recenta, iar politica s-a imbracat in haine mai sclipitoare ca niciodata. Pentru prima oara dupa multi ani, UE vorbeste cu speranta despre obiective globale, despre necesitatea unor pozitii coerente, despre influenta si putere in contrabalansul binomului SUA-China.

"Sunt constient de faptul ca nimic nu a lovit mai tare reputatia europeana precum primirea Romaniei si a Bulgariei in spatiul comunitar. Dar daca m-ar intreba cineva care stat UE are cele mai mari probleme cu crima organizata, nu mi-ar trece prin cap sa spun Bulgaria sau Romania. In orice caz, e sigur ca procesul de maturizare democratica nu s-ar petrece in acele tari daca ele n-ar fi membre UE", spune Verheugen in interviul acordat Der Spiegel, preluat de Evenimentul zilei.

Discutia e ampla si veche: pentru a conta pe scena internationala, UE are nevoie de viziune. Propozitia anterioara se poate citi si asa: coerenta politica a statelor comunitare are nevoie de un liant mai puternic decat cel oferit de actuala arhitectura institutionala de la Bruxelles.

Ultima oră
Pe aceeași temă