15.2 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022
AcasăSpecialVerdict CNE: Acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei...

Verdict CNE: Acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu nu se susţin

Consiliul Naţional de Etică a anunţat, vineri, că acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, nu se susţin, întrucât totalul elementelor plagiate reprezintă sub cinci la sută din volumul lucrării.

Raportul CNE are înscrisă data de 12 iunie, dar a fost făcut public abia vineri pe site-ul instituţiei, la peste opt luni de la depunerea sesizării, potrivit stiritvr.ro.

Teza, cu titlul "Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne",  a fost susţinută în anul 2007, la Facultatea de Sociologie. Lucrarea a fost suspectată de plagiat pe motiv că mai multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral.

"Comisia a luat în discuție acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunțe. Comisia a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de către dna conf. dr Cosima Rughiniș de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor", se arăta în scrisoarea postată pe 19 decembrie 2014 pe site-ul Universității București și transmisă Consiliului de Etică.

Universitatea a precizat că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Cele mai citite
00:00:53

VIDEO: O eurodeputată suedeză își taie părul, în semn de solidaritate cu demonstraţiile din Iran

O membră suedeză a Parlamentului European și-a tăiat părul marți seară (4 octombrie), în timpul unui discurs susținut în plenul Parlamentul European de la...

România vinde Republicii Moldova lemne de foc. Prețul de vânzare este la jumătate față de cel din România

România oferă Republicii Moldova lemne de foc, sub forma unui ajutor necesar în toamna anului 2022 și în iarna dintre anii 2022 și 2023. Această...

În beneficiul cui? Banca Națională de Dezvoltare, o nouă instituție care va risipi bani pe salarizări

Deși avem suficiente instituții care gestionează fonduri de zeci sau chiar posibile sute de miliarde de euro, ne-am trezit că avem nevoie de o...
Ultima oră
Pe aceeași temă