3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialVerdict CC: Legea publicităţii este neconstituţională

Verdict CC: Legea publicităţii este neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţională (CC) au admis, miercuri, cu unanimitate de voturi sesizarea USL care a reclamat neconstituţionalităţi ale actului normativ.

USL a înaintat, în 23 decembrie 2011, la Curtea Constituţională, o sesizare referitoare la neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea publicităţii, adoptată în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din 20 decembrie.

În opinia deputaţilor USL, adoptarea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate reprezintă o încălcare gravă a articolului 15 alineatele (1) şi (2), articolului 27 şi articolului 44 din Constituţia României.

USL susţine că legea contravine art. 15 alin. 2 din Constituţie în ceea ce priveşte principiul neretroactivităţii legii civile.

„În maniera în care este redactat (art. 54 şi următoarele), odată intrat în vigoare, proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate ar produce efecte în mod retroactiv, aplicându-se şi actelor şi faptelor juridice ce au fost încheiate sau ivite înainte de intrarea sa în vigoare. Or, conform art. 15 alin.(2) din Constituţia României, Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”, se arată în sesizare.

USL consideră că legea contravine art. 27 din Constituţie în ceea ce priveşte principiul inviolabilităţii domiciliului.

„Conform proiectului de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, respectiv art. 5 alin. 2, «primarul/ primarul general al municipiului Bucureşti dispune desfiinţarea acestuia (n.a. – mijlocului de publicitate) pe cale administrativă, indiferent de categoria de proprietate pe care acestea sunt amplasate, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare şi fără sesizarea instanţelor judecătoreşti». Implicit, în conformitate cu aceste prevederi, reprezentanţii autorităţilor locale ar avea posibilitatea să pătrundă pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice în scopul desfiinţării mijloacelor de publicitate, încălcând astfel principiul inviolabilităţii domiciliului”, se arată în sesizare.

În opinia semnatarilor, legea contravine art. 15 alin. (1) din Constituţie în ceea ce priveşte principiul libertăţii contractuale.

„Proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate prevede în art. 56 că «mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012» (alin. 1), iar «Contractele existente la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi completate şi modificate conform procedurilor acesteia» (alin.2). Totodată, în alineatul 3 al aceluiaşi articol se prevede că «Prin excepţie de la dispoziţiile alin.(2), contractele valabile pe o perioadă de maxim 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, rămân în vigoare până la expirarea perioadei de valabilitate». Considerăm că prevederile enumerate mai sus sunt neconstituţionale pentru că se încalcă prevederile Constituţiei României de la art. 15 alin.(1), şi anume: «Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea»”, se mai arată în sesizare.

USL susţine că legea contravine şi art. 44 din Constituţie în ceea ce priveşte dreptul de proprietate privată.

„Proiectul de lege prevede, în art. 54, că «pentru panourile situate pe domeniul public şi privat al statului şi autorităţilor publice locale care nu sunt autorizate în conformitate cu prevederile legale sau care au fost amplasate fără respectarea prevederilor legale sau care nu au inscripţionate informaţiile privind denumirea operatorului, Codul de Identificare Fiscală a acestuia şi numărul autorizaţiei de construire se va dispune dezafectarea» (lit. a) şi că «pentru panourile situate pe proprietatea persoanelor fizice sau juridice, care nu au contracte de închiriere valabile, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri sau care nu au inscripţionate informaţiile privind denumirea operatorului, Codul de Identificare Fiscală a acestuia şi numărul autorizaţiei de construire se va dispune dezafectarea» (lit. b). Mai mult, coroborând prevederile art. 5 alin. 2 şi 3 cu art. 56 din proiectul de lege, se concluzionează că mijloacele de publicitate, autorizate şi legal amplasate înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, urmează să fie desfiinţate la expirarea termenului prevăzut în lege, deşi acestea au necesitat investiţii financiare importante”, se arată în sesizare.

USL consideră, de asemenea, că legea contravine art. 15 alin. 1 din Constituţie în ceea ce priveşte universalitatea drepturilor, încălcând principiul stabilirii cuantumului amenzilor corespunzător cu gradul de pericol social al faptei.

„În concluzie, având în vedere cele prezentate, vă solicităm, în calitatea de cenzor suprem al actelor normative cu caracter de lege, să constataţi neconstituţionalitatea prevederilor criticate prin prezenta, înainte de trimiterea legii spre promulgare Preşedintelui României. Fiecare din punctele dezvoltate, în prezenta, constituie de sine stătător, un temei suficient, în opinia noastră, pentru a pronunţa neconstituţionalitatea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate”, se arată în încheierea sesizării depuse de USL la Curtea Constituţională.

Cele mai citite

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă