24.9 C
București
luni, 4 iulie 2022
AcasăSpecialVeniturile Electrica au scăzut cu 12% în S1

Veniturile Electrica au scăzut cu 12% în S1

Veniturile Elestrica au scăzut cu 12% înprimele luni ale anului, ajungând la valoarea de 2,3 miliarde de lei (516,8 milioane euro), față de 2,61 miliarde de lei cât înregistra în primul semestru al anului trecut. De asemenea, profictul net al companiei a scăzut cu 6 procente, până la 197,1 milioane de lei (44,1 milioane euro).

Potrivit Mediafax, Electrica a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2013 un profit net de 209,1 milioane de lei.

Compania a avut la şase luni un un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) consolidat de 466 milioane de lei, mai mare cu 10,8% faţă de 420,6 milioane de lei în primul semestru din 2013, potrivit unui raport al Electrica transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile companiei din activitatea de distribuţie a electricităţii au crescut cu 1,5%, la 1,03 miliarde de lei, ca urmare a majorării tarifului reglementat. Activitatea de distribuţie a electricităţii contribuie cu 33% la veniturile Electrica.

În perioada analizată, Electrica a înregistrat din furnizarea de electricitate venituri de 2,06 miliarde de lei, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului 2013. Furnizarea de energie contribuie cu 66% la veniturile companiei de stat, mai scrie Mediafax.

"Această scădere s-a datorat în principal scăderii cu 5% a tarifului mediu de furnizare de energie electrică şi scăderii cu 36% a valorii certificatelor verzi inclusă în factura către consumatorul final (…). În plus, cantităţile furnizate au scăzut cu 6% ca urmare, în principal, a scăderii consumului de energie electrică la nivel naţional şi ca efect al liberalizării pieţei", se precizează în raport.

În primele şase luni ale acestui an Electrica a distribuit aproape 8 TWh de electricitate şi a furnizat aproximativ 5 TWh către 5,57 milioane de clienţi.

Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Cele mai citite

Ziua Independenței Statelor Unite. O formație militară americană susține concerte în România

O formație militară americană susține concerte în România, pentru a marca Ziua Independenței Statelor Unite, 4 iulie. Formația Rhine River Ramblers face parte din Orchestra...

Cod portocaliu de căldură în cinci județe

Timp de două zile, este cod portocaliu de căldură în cinci județe ale României. Acest avertisment meteorologic este valabil în zilele de luni și marți,...

Ziua Independenței Statelor Unite. O formație militară americană susține concerte în România

O formație militară americană susține concerte în România, pentru a marca Ziua Independenței Statelor Unite, 4 iulie. Formația Rhine River Ramblers face parte din Orchestra...
Ultima oră
Pe aceeași temă