Kevin Bacon, 8 iulie 1958 (foto 1)
Cariera acestui actor cameleonic numara atat de multe roluri, in filme de toate genurile, incat a dat nastere unui joc popular in intreaga lume: "Six degrees of Kevin Bacon". Jocul pleaca de la asertiunea ca orice actor american celebru poate fi legat de Kevin in cel mult sase pasi (filme), iar surpriza e sa constati ca e adevarat! si asta pentru ca figura lui ti-o amintesti alaturata tuturor starurilor din mari succese de box-office ("A Few Good Men" – cu Tom Cruise si Jack Nicholson, "The River Wild" – unde se confrunta cu Meryl Streep, "Apollo 13" – parteneri: Tom Hanks si Gary Sinise), din thrillere psihologice premiate cu Oscar ("Mystic River", alaturi de Sean Penn si Tim Robbins, sau recentul "Frost/Nixon"), dar si din filme independente care au facut cariera in festivaluri. A sustinut din linia intai drame ca "Murder in the First", SF-uri ca "Hollow Man" ori thrillere erotice ca "Wild Things" (primul dintre filmele pe care le-a si regizat), insa Bacon e de foarte multe ori antagonistul, personajul negativ pe care nu-l poti uita. sarlatani, psihopati, ucigasi, bad guys al caror zambet perfid te infioara, Kevin i-a jucat nuantat si cu aceeasi usurinta cu care in tinerete interpreta roluri de june-prim ("Footloose"). Specialistul in roluri negative ("Sleepers"), controversate si riscante ("The Woodsman"), Kevin Bacon este si unul dintre cei mai stabili actori hollywoodieni: impreuna cu nu mai putin talentata Kyra Sedgwick si cei doi copii au sarbatorit anul trecut 20 de ani de casnicie!
Anjelica Huston, 8 iulie 1951 (foto 2)
In 1985, cand castiga Oscarul pentru rolul din "Onoarea familiei Prizzi", Anjelica Huston era mai mult decat un exemplu de mostenire artistica. Era a treia generatie care aducea un Oscar in familie, dupa cele cucerite de bunicul (actorul Walter Huston) si de tatal ei (regizorul John Huston). Actrita insa nu fusese scutita de acuze de nepotism si de o presa potrivnica la vremea debutului sau (considerat neconvingator), desfasurat in 1969 sub bagheta regizorala a tatalui. Pentru a scapa de comparatiile negative, Anjelica a renuntat ani buni la visul de a juca si s-a indreptat spre o cariera de model, devenind subiectul preferat al camerelor foto manuite de celebrii Richard Avedon si Helmut Newton. In paralel, incepea o intensa relatie cu Jack Nicholson. Traind in umbra a doua personalitati puternice, al caror talent coplesea, tanara nu parea sa aiba prea mari sanse. Regizorul Elia Kazan a intuit forta ce se ascundea sub infatisarea eleganta si clasa afisate de Anjelica si in 1976 i-a oferit un rol alaturi de Nicholson in "The Last Tycoon". In 1981, Anjelica facea din nou echipa cu Jack in remake-ul "The Postman Always Rings Twice", iar cariera ii era relansata, de data aceasta sub auspicii generoase. Patru ani mai tarziu, "Prizzi’s Honor" insemna regasirea dintre tatal regizor si fiica actrita, dar era si punctul de unde Anjelica avea sa fie recunoscuta drept o interpreta de mare forta dramatica, a carei aura de mister starnea fascinatie. Rolurile din anii ce au urmat s-au inscris in aceeasi nota: "Gardens of Stone" al lui Coppola, "Crimes and Misdemeanors", al lui Woody Allen sau "The Grifters", turul de forta ce i-a adus o alta nominalizare la Oscar. Anjelica e insa universal recunoscuta in special pentru rolul Morticia Addams din comedia neagra "Familia Addams", dovada a versatilitatii talentului sau.
Tom Hanks, 9 iulie 1956 (foto 3)
Putini ar fi putut prezice in anii ’80 ca un tanar actor specializat in comedii usurele de televiziune avea sa castige peste ani doua Oscaruri si doua Globuri de Aur consecutiv pentru roluri dramatice, trei Emmy pentru producerea unor miniserii, sa devina unul dintre cei mai respectati, mai talentati si mai populari cineasti ai Cetatii Filmului, in aceeasi masura una dintre cele mai afabile vedete hollywoodiene si un familist convins. In ciuda debutului in roluri modeste, Tom Hanks reusea sa atraga atentia prin comediile romantice "Splash" (1984) si "Big" (1988), pentru ca o decada mai tarziu sa cucereasca publicul si sa impresioneze lumea filmului cu rolurile din "Philadelphia" (1993) si "Forrest Gump" (1994). Un artist autentic, Hanks si-a extins gama repertoriala, traversand cu usurinta genurile. si-a pastrat filonul comic in "Sleepless in Seattle", "You’ve Got Mail" ori "The Terminal", si-a dezvoltat abilitatile dramatice in "Apollo 13", "Saving Private Ryan", "The Green Mile", "Road to Perdition", "Catch Me If You Can", "Charlie Wilson’s War", si-a folosit cu fler antreprenorial statutul de star in "The Da Vinci Code" si recentul "Angels & Demons", preluand in acelasi timp fraiele regizorale si pe cele ale productiei de televiziune (realizand apreciate miniserii: "From the Earth to the Moon", "Band of Brothers", "John Adams"), dar si ale productiei de film (printre reusite: "Cast Away", "My Big Fat Greek Wedding" si continuarea "My Life in Ruins", "The Polar Express", "Mamma Mia!").
Harrison Ford, 13 iulie 1942 (foto 4)
Artist detasat de lumea hollywoodiana in care munceste, implicat in activitati de conservare a mediului si in cauze sociale, extrem de discret in relatia din ultimii ani cu actrita Calista Flockhart, Harrison Ford e pentru spectatorii de toate varstele chintesenta eroului modern american.
De mai bine de 30 de ani, cateva generatii l-au urmarit jucand roluri devenite iconuri in filme de aventuri si science fiction.
Desi a interpretat de-a lungul timpului roluri dintre cele mai diverse, condus de regizori precum Francis Ford Coppola (care i-a oferit, cand era putin cunoscut, mici roluri in "The Conversation" si "Apocalypse Now"), Ridley Scott ("Blade Runner"), Sydney Pollack ("Random Hearts" si "Sabrina"), Alan J. Pakula ("Presumed Innocent" si "The Devil’s Own"), Polanski ("Frantic"), Mike Nichols ("Working Girl", "Regarding Henry"), Ford este universal recunoscut pentru rolurile eroilor sarcastici Indiana Jones si Han Solo.
Sau, pentru alte gusturi, pentru politistul viitorului din rafinatul SF "Blade Runner".
Actorul-emblema al tandemului GeorgeLucas-Steven Spielberg este celebru si popular in sensul bun, nealterat, al cuvantului. Poate si pentru ca Ford si-a pastrat pana astazi realismul si simplitatea aceluia care, cu 30 de ani in urma, la varsta cand altii s-ar fi ingrijorat pentru cariera lor, se ocupa linistit cu tamplaria, in asteptarea rolului potrivit. Asteptare finalizata in 1977 cu rolul aventurierului galactic din "Razboiul stelelor"!