10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialVaticanul se gandeste sa recunoasca copiii preotilor

Vaticanul se gandeste sa recunoasca copiii preotilor

Copiii nelegitimi ai preotilor nu si-ar mai trai conditia in rusine, ci se vor prezenta opiniei publice cu numele tatalui si cu dreptul la mostenire. Vaticanul se gandeste sa reglementeze situatia preotilor care traiesc in concubinaj si a copiilor lor. Nu este o gluma, nici o schimbare subita a atitudinii fata de celibatul preotilor, ci o aparare preventiva din partea Sfantului Scaun, scrie cotidianul francez Le Monde monitorizat de Agerpres.

Biserica nu este deloc linistita de banalizarea testelor ADN. S-ar putea sa fie confruntata cu o multime de actiuni in justitie pentru recunoasterea paternitatii, venite din America Latina sau din tari europene ca Austria, unde exista cazuri cunoscute de preoti care traiesc in concubinaj. Asa ca nu are de ce sa nu recunoasca faptele. Dar, in ceea ce priveste mostenirea, bunurile personale ale preotilor ar trebui separate de cele legate de functia lor, care vor ramane in proprietatea Bisericii.

Ea ar evita astfel sa repete situatia din Statele Unite ale Americii, unde procesele care incriminau abuzuri sexuale ale fetelor bisericesti au fost o catastrofa financiara pentru dioceze. Se pare ca aceasta chestiune a fost studiata in ultimele saptamani la congregatia pentru cler, condusa de cardinalul brazilian Claudio Hummes.

Stirea, aparuta in La Stampa, cotidian bine informat in general asupra a ceea se petrece in spatele coloanelor de la Sfantul Petru, a fost dezmintita de purtatorul de cuvant al Vaticanului. Articolul, ilustrat de o fotografie a parintelui Ralph din serialul TV 'Pasarea spin', simbol al pasiunii in sutana, a gresit poate dezvaluind ceea ce trebuia sa ramana secret.

Dar, mai devreme sau mai tarziu, este o solutie care se va impune, conform lui Giancarlo Zizola, expert al afacerilor de la Vatican, care aminteste ca "deja cardinalul Ratzinger (actualul Papa Benedict al XVI-lea) si cardinalul Hummes s-au exprimat in acest sens". In ceea ce-l priveste pe autorul anuntului, Giacomo Galeazzi, el recunoaste o eroare de timing. Expertul solicitat de Vatican pentru a-si da acordul, Giovanni Franzoni, preot al conciliului, "a vorbit prea devreme". Este sigur insa ca preotii se vor conforma in continuare regulii celibatului.

Este greu de reglementat o asemenea chestiune, cu atat mai mult cu cat terenul este minat de decizii din trecut. "Este o solutie alambicata. Ea propune mai mult fata de copii, mai putin pentru mamele lor, care vor avea putine drepturi. Ceea ce nu este in regula tine tocmai de preotii in cauza, care vor putea sa-si continue activitatea bisericeasca dupa ce i-au mintit cu buna stiinta pe copii si pe mamele lor", spune Gianni Genari, teolog si om al bisericii care s-a casatorit in 1984, dupa ce s-a lepadat de haina de preot. Este necesar putin curaj, dupa modelul preotilor casatoriti de rit oriental. Insa Biserica romano-catolica nu este inca pregatita sa renunte la acest tabu, incheie cotidianul francez Le Monde.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă