31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialVasile Blaga a primit aviz favorabil pentru sefia MAI de la comisiile...

Vasile Blaga a primit aviz favorabil pentru sefia MAI de la comisiile parlamentare de specialitate

Vasile Blaga, propus pentru portofoliul Ministerului Administratiei si Internelor, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 46 de voturi pentru si 10 voturi impotriva, fiind inregistrate si 4 abtineri, informeaza Newsin.

Vasile Blaga a fost audiat de Comisiile pentru administratie publica si cele pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat si Camera Deputatilor.

Vasile Blaga, propus pentru MAI, a declarat, la audierea sa in comisii, ca vrea ca administratiile publice sa aiba dreptul sa modifice taxele taxele locale in functie de necesitati, sa poata revizui cotele de impozit pe venit, iar amenzile date persoanelor juridice sa ramana in bugetele lor.

Blaga a spus ca vrea sa le transfere administratiilor publice locale mai multe responsabilitati, inclusiv financiare si de patrimoniu. El a vorbit despre cazarmile dezafectate ale MApN si MAI, care ar trebui cedate, prin aprobare CSAT, administratiilor locale.

"Implementarea masurilor de descentralizare se va face in urmatoarele domenii: in invatamantul preuniversitar de stat, asa cum prevede de altfel Legea educatiei nationale, se vor transfera competentele, la  nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, judetelor, privind organizarea si functionarea retelelor scolare, dar si a numirii-eliberarilor din functie a directorilor, pe principiul o treime, o treime, o treime, agreat dupa toate discutiile pe care le-am avut cu toate partidele politice, si, de asemenea se impune ca sa ajungem cat mai repede la stabilirea, sa fie stabilite standardele de cost per elev destinate finantarii curente ale institutiilor de invatamant", a declarat Blaga.

Blaga a vorbit si despre nevoia de reducere a cheltuielilor in administratia publica. El a precizat ca doreste ca bugetul de stat sa prevada sumele necesare pentru urmatorii trei ani pentru administratiile locale, astfel incat acestea sa isi poata planifica proiectele.

In ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, Blaga a afirmat ca isi doreste ca acest lucru sa aiba loc pe 27 martie 2011, "atunci cand se schimba ora". El a recunoscut ca "suntem mult in urma" la acest capitol, precizand ca spera ca Romania sa recupereze intarzierile.

Democrat-liberalul a precizat ca vrea o strategie nationala de control al criminalitatii.

Blaga a afirmat, la audieri, ca este nevoie de relocarea din timp a fortelor MAI de pe frontiera interna a Uniunii Europene, ca sa se previna eventualele proteste, asa cum s-a intamplat in Ungaria.

"57% dintre jandarmi lucreaza in paza", a mai spus el, precizand ca vrea sa schimbe acest lucru. In acest sens, Blaga a propus ca jandarmii care pazesc ambasadele sa fie retrasi, iar in locul lor sa fie angajate firme de paza, dupa exemplul altor state europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă