Actiunile cotate la marile burse europene s-au depreciat pana la un nivel minim al ultimelor doua luni, obligatiunile guvernamentale s-au ieftinit, iar dolarul s-a intarit marti, 10 iunie. Si aceasta dupa ce seful Fed a atras din nou atentia asupra inflatiei, reanimand asteptarile unei majorari a dobanzii cheie. Ben Bernake, presedintele Federal Reserve, a declarat luni ca banca centrala americana incearca sa nu majoreze estimarea privind inflatia pe termen lung. Declaratiile sale au venit la mai putin de o saptamana dupa ce avertizase asupra impactului inflationist al deprecierii dolarului. Marile banci centrale ale lumii si-au intarit politicile anti-inflationiste din cauza preturilor record ale petrolului. Presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, a indicat saptamana trecuta ca dobanda cheie din zona euro ar putea fi majorata in luna iulie. Inflatia se accentueaza si asteptarile de majorare a dobanzilor sporesc, in ciuda faptului ca economia mondiala se confrunta cu o incetinire a cresterii, generata de problemele economiei Statelor Unite. Aceste semnale au consecinte negative pentru pietele bursiere si pentru activele riscante, in timp ce obligatiunile guvernamentale nu reusesc sa atraga plasamentele in active de refugiu, deoarece investitorii care vor sa se protejeze de inflatie evita astfel de instrumente. "Ar putea fi nevoie de o majorare a dobanzii atunci cand perspectivele economice sunt slabe", a declarat directorul de investitii al Eden Financial, Lawrence Peterman. "Cei mai multi investitori sunt precauti, deoarece se astepta la vesti din ce in ce mai proaste despre economie, iar aceasta inseamna ca stirile despre profituri se vor inrautati la randul lor. Actiunile bancilor au o evolutie ingrozitoare, iar perspectivele economice arata foarte prost. Nu sunt indicii ca preturile acestor actiuni au atins nivelurile minime", a adaugat Peterman. Bursele de la Londra, Paris si Frankfurt au inchis in scadere sedinta de tranzactionare de marti, iar principalii indici ai celor trei piete au pierdut 0,86%, 0,80% si 0,65%. Actiunile celor mai mari companii britanice au incheiat tranzactiile de marti in scadere, pentru a treia zi consecutiv, la cel mai redus nivel atins de la sfarsitul lunii martie, influentat de evolutia negativa a titlurilor din sectorul resurselor naturale si a celor bancare. Indicele FTSE 100 a coborat cu 0,9%, la 5.827,3 puncte. Declinul consemnat de la inceputul lunii iunie este de 3,7%, in timp ce scaderea inregistrata in acest an este de aproape 10%.
Cotatia actiunilor din sectorul minier a coborat odata cu pretul metalelor. Cotatia aurului s-a redus cu peste 2%, iar dolarul s-a apreciat fata de principalele monede, dupa ce secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, a declarat ca nu exclude o interventie pe piata valutara, ca instrument de politica monetara.
Actiunile BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata, Antofagasta&Lonmin au coborat cu 1,2 – 3,8%. Pretul titlurilor grupurilor de petrol si gaze BP si Royal Dutch Shell a scazut cu 2%. Actiunile institutiilor financiare au avut o tendinta negativa, declinul inregistrat de Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB, HBOS, Standard Chartered si Alliance & Leicester fiind cuprins intre 0,2% si 4,9%. Barclays si HSBC au urcat cu 0,6%, respectiv 0,9%. Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat ca problemele de pe piata financiara nu s-au incheiat si analizeaza mijloacele de a preveni viitoarele crize, posibil prin crearea unei noi facilitati de suplimentare a lichiditatilor din piata.
Bursa pariziana a incheiat sedinta in scadere, dupa ce indicele CAC 40 s-a depreciat cu 0,80%, la 4.761,08 puncte. Indicele DAX al principalelor actiuni listate la Bursa de Valori de la Frankfurt a terminat sedinta de tranzactionare in scadere cu 0,65%, la 6.771,10 puncte. In acelasi timp, bursa elvetiana a incheiat ziua de tranzctionare cu o depreciere de 0,60%, indicele SMI (Swiss Market Index) ajungand la valoarea de 7.284,21 puncte. Pe de alta parte, bursa olandeza a inchis cu o scadere de 1,20%, indicele AEX:IND (Amsterdam Exchanges Index) ajungand la valoarea de 464,19 puncte, iar indicele nordic OMX Stockholm 30 Index a pierdut 2,77%.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro