6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVanzarea activelor "Pehart" Petresti - contestata de actionarii minoritari

Vanzarea activelor “Pehart” Petresti – contestata de actionarii minoritari

O parte din actionarii SC “Pehart” SA Petresti (judetul Alba) contesta modul in care a fost realizata vanzarea activelor firmei. Motivul principal al situatiei create a fost determinat de modul in care conducerea si actionarii majoritari ai societatii au cedat majoritatea activelor unei firme din judetul Cluj – “Pehart Tec” SRL Dej (judetul Cluj).

Trei hale si patru masini pentru 37 miliarde lei

Decizia de vanzare a activelor si utilajelor a fost luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din luna aprilie 2004. Atunci s-a hotarat scoaterea la vanzare a trei hale, o magazie, respectiv a patru masini industriale de fabricat cofraje pentru oua, hartie igienico-sanitara si hartie igienica din deseuri reciclabile de hartii-cartoane. Doua dintre masini au fost aduse din Italia si Germania si au fost fabricate in 1969, respectiv in 1974, in timp ce a treia provine dintr-un proiect romanesc dezvoltat la Braila si a fost pusa in functiune in 1981.
Suprafata construita a celor patru active vandute se cifreaza la aproximativ 16.000 de metri patrati. Vanzarea efectiva a utilajelor si activelor a avut loc in 2005, societatea cumparatoare (“Pehart Tec”), apartinand omului de afaceri Ioan Tecar. Acesta detine la Dej mai multe firme cuprinse in grupul “Metalicplas”.
“Pehart” SA Petresti a obtinut in urma acestei tranzactii 37 de miliarde lei, valoare contestata de o parte din actionarii membri ai Asociatiei Salariatilor. Unul dintre acestia, Ioan Besoiu, care detine un numar semnificativ de actiuni in cadrul asociatiei, a declarat ca vanzarea masinilor si a imobilelor s-a facut fara a exista un raport de evaluare si fara consultarea actionarilor.
Besoiu a completat ca in conditiile realizarii unei evaluari a bunurilor vandute la “Pehart Tec”, valoarea acestora ar fi depasit 100 miliarde lei.

Contracte neperformante

Besoiu a mai criticat si modul in care a fost condusa firma din Petresti in ultimii ani, el sustinand ca au fost incheiate contracte neperformante, produsele fabricate aici fiind vandute chiar si sub pretul pietei. “Nu m-am opus vanzarii, dar nu sunt de acord ca acest lucru sa se faca ilegal. Conducerea "Pehart" a fost dezinteresata total. Au fost vanzari subevaluate si au avut fost incheiate contracte de vanzare a produselor neperformante”, a declarat Ioan Besoiu.
In urma cu doua zile, la sediul societatii a avut loc Adunarea Generala extraordinara a Actionarilor, ocazie cu care s-a aprobat vanzarea si a restului de active care se mai afla in patrimoniul societatii. Este vorba despre mai multe spatii de productie, respectiv de sediul administrativ al firmei. Valoarea minima de comercializare a activelor a fost stabilita la 63 de miliarde lei, suma care reprezinta datoriile totale ale “Pehart” SA Petresti. Actionarii au mai stabilit sa inceapa negocierile de vanzare tot cu “Pehart Tec”.

Sediul social, transferat la un magazin de prezentare

Sediul social al societatii va fi transferat, dupa vanzarea activelor, la adresa unui magazin de prezentare din Sebes, care ar urma sa ramana singurul activ aflat in patrimoniul “Pehart” SA. Tot in cadrul AGA extraordinara s-a mai aprobat retragerea pachetului de actiuni detinut de SC “Comlemn” SA Deva (35,7%) din patrimoniul firmei din judetul Alba.
“Pehart” SA Petresti a fost privatizata in mai 2000, cand pachetul majoritar de actiuni (65%) a fost cumparat de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) de Asociatia Salariatilor. Restul actiunilor erau detinute la vremea respectiva de persoane fizice care au subscris cupoanele prin programul de privatizare in masa.
In 2003, structura actionariatului s-a modificat. Asociatia Salariatilor avea 28,3%, cuponarii – 15,2, aparand doi actionari noi: “TCI Contractor General” SA Cluj-Napoca (32%) si “Comlemn” SA Deva (24%). La inceputul anului 2005, firma clujeana, cu obiect de activitate in domeniul constructiilor, mai avea doar o singura actiune la “Pehart” Petresti, structura actionariatului modificandu-se din nou: Asociatia Salariatilor – 41,7%, “Comlemn” – 35,7% si altii – 22,5%.
Societatea “Pehart Tec” Dej a fost infiintata in 2005, exact inainte de cumpararea activelor din Petresti. In 31 mai 2005, firma a fost transferata din localitatea clujeana in Alba, unde urmeaza sa deruleze activitati economice.

Vuza a pus manape fabrica de hartie

De mentionat ca o alta parte a fabricii “Pehart”, respectiv masina de fabricare a hartiei, a fost cumparata de controversatul om de afaceri din Cluj-Napoca, Stefan Vuza. Acesta a platit 17 miliarde lei pentru utilajul respectiv, pe care a decis sa-l transfere in cadrul combinatului “Somes” Dej.
Si in legatura cu aceasta tranzactie, actionarul Ioan Besoiu a mentionat ca sunt semne de intrebare in ceea ce priveste legalitatea demersului. El a spus ca, desi a solicitat sa vada documentele prin care a fost realizata tranzactia, nu a reusit sa obtina acest lucru. “Din acest motiv m-am abtinut de la vanzarea tuturor activelor. Daca nu se face legal atunci ar trebui sa se faca verificari de catre institutiile abilitate”, a adaugat Besoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă