Cu aproape o lună înainte de alegerile locale, autorităţile au descoperit că sectorul 5 nu are un buget aprobat şi nici fonduri pentru organizarea scrutinului.
Despre problema sectorului 5 s-a aflat în urma unei şedinţe convocate de prefectul Capitalei, Cristina Ecaterina Coruţ, care i-a chemat la instruire pe primarii şi secretarii sectoarelor. Edilii din toate sectoarele, în afară de 5, au declarat că au parcurs toate etapele prevăzute în calendarul de pregătire a alegerilor din 10 iunie.
Este vorba despre achiziţii de bunuri şi servicii pentru procesul electoral, amenajarea secţiilor de votare şi pregărirea urnelor de vot, serviciul de transport etc. Fondurile pentru toate aceste cheltuieli provin de la bugetele locale.
Situaţie fără precedent
Prefectul a solicitat primarilor să propună consiliilor locale rectificarea bugetelor cu sumele necesare procesului electoral. În acel moment, s-a constatat că sectorul 5 nu are aprobat bugetul pe 2012 şi nu se pot face cheltuielile necesare pentru alegeri.
„Suntem, din păcate într-o situaţie fără precedent, cu o lună şi jumătate înainte de ziua alegerilor locale, Primăria Sectorului 5 nu are bugetul aprobat, fapt care pune în pericol buna desfăşurare a alegerilor. Solicit în mod imperativ primarului sectorului 5 să propună proiectul de buget şi să convoace consiliul local pentru aprobarea bugetului, astfel încât să se poată înainta cu organizarea alegerilor, în condiţiile legii”, a declarat prefectul Capitalei, Cristina Ecaterina Coruţ.
Conform datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Primaria Sectorului 5 a fost amendată pe 6 martie a.c. pentru nerespectarea termenului de 15 zile de la data publicării legii bugetului de stat pentru definitivarea proiectului bugetului local. De asemenea, nu a putut fi respectat termenul de supunere a aprobării autorităţilor deliberative a proiectului bugetului local, însoţit de raportul ordonatorului principal de credite.
Ca sancţiune, s-a mai dispus sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri.
Întârzieri şi la Primăria Capitalei
Aceeaşi problemă a fost şi la Primăria Capitalei care nu a adoptat bugetul în termenul legal, adică până la 9 februarie. Municipalitatea a fost amendată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti cu 3.000 lei şi nu i s-au mai dat anumite sume de la bugetul de stat. Oprescu a supus proiectul de buget spre aprobare consilierilor generali abia pe 23 martie.