N-a luat nici Nae Caranfil premiu la Locarno, nici Adina Pintilie, ci Adrian Sitaru, prezent cu scurtmetrajul de 16 minute "Valuri" in sectiunea de scurtmetraj, "Filmmakers of Tomorrow". Sambata seara, el a primit in cadrul galei de inchidere a celei de-a 60-a editii Premiul Small Golden Leopard, care recompenseaza cel mai bun film al acestei sectiuni. Un leopard mai mic pentru un film mai scurt, pana in 40 de minute. "E ciudat. E primul meu premiu obtinut pentru un film la care am tras trei ani, a carui productie a fost cu probleme si pe care il consider un film chinuit, nu atat de bun cum as fi vrut", ne-a marturisit Adrian Sitaru, care azi porneste spre Romania. "Am tinut mult sa termin acest film in orice fel de conditii, iar acum ma bucur ca e un copil campion si nu unul anemic". Sectiunea "Filmmakers of Tomorrow" premiaza cel mai bun scurtmetraj elvetian si cel mai bun scurtmetraj din competitia internationala. Sectiunea a prezentat in anii precedenti primele filme ale unor cineasti azi cunoscuti – FranIois Ozon, Fatih Akin, Paul Thomas Anderson sau Laurent Cantet. Premiul acordat tanarului cineast roman a fost motivat, spune acesta, de calitatea umorului, de calitatea sa vizuala si de inteligenta povestii. "Cand am urcat pe scena sa-mi iau trofeul, care consta intr-un mic leopard, le-am spus ca o sa am grija sa-i dau zilnic de mancare ca sa se faca mare", isi aminteste regizorul.
Lungmetrajul sau de debut e gata
Necunoscut pana azi, Adrian Sitaru s-a nascut in 1971 si a absolvit Universitatea Media in 2003. A fost coleg de clasa cu Radu Jude, si tot alaturi de Radu Jude a castigat pentru "Valuri" finantare de la CNC in 2005 (cand Radu Jude a castigat pentru "Lampa cu caciula"). "E un baiat foarte talentat", spune Radu Jude despre fostul sau coleg. "Nu am vazut acest scurtmetraj, dar am vazut lungmetrajul sau «Pescuit sportiv» si mi s-a parut un amestec de cinema realist cu unul stilizat, cu toate cadrele din unghiuri subiective. Cred ca stilul sau este aparte." Adrian Sitaru are la activ vreo 20 de scurtmetraje, chiar daca nu s-a auzit de ele. "Le-am trimis la destul de putine festivaluri. Trebuie sa fii foarte bun ca sa se auda de tine in Romania", spune el modest, desi recunoaste ca mai ales in ultima vreme a lasat producatorilor sarcina de a-i trimite filmele la festivaluri. Premiul de la Locarno, unul dintre putinele festivaluri de clasa A din lume, ii va deschide automat portile altor festivaluri. Deocamdata, din 17 august filmul merge la Festivalul de la Sarajevo. "Adrian a tot stat, s-a gandit, s-a rasucit, dar anul trecut a facut un lung- si un scurtmetraj", spune Ada Solomon, coproducatorul lungmetrajului de debut al lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv". Filmul e aproape terminat, dar data lui de premiera nu e cunoscuta. Pana una-alta, Adrian Sitaru se va inscrie la concursul de finantare al CNC din aceasta luna cu doua scurtmetraje si doua lungmetraje. Iar cei 10.000 de franci elvetieni primiti la Locarno tot pe film se vor duce.
» Palmares Locarno
Leopardul de Aur i-a revenit
in acest an japonezului Masahiro Kobayashi pentru "Ai No Yokan" ("The Rebirth"). Leopardul de Argint si Premiul Special
al Juriului international au recompensat filmul sud-coreean "Memories", realizat de Eugène Green, Pedro Costa si Harun Farocki. Philippe Ramos a luat Premiul de regie pentru "Captain Achab", adaptare libera a romanului "Moby Dick". Premiile de interpretare i-au rasplatit pe Michel Piccoli si Michele Venitucci, respectiv Marian Alvarez. Leopardul de Aur al sectiunii "Filmmakers of the Present"
a revenit coproductiei germano-ungare "Tejút" de Benedek Fliegauf. Premiul Publicului a fost acordat filmului lui Frank Oz, "Death at a Funeral".