3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialValoarea inestimabilă a CODEX AUREUS şi uriaşa răspundere a Guvernului Ponta

Valoarea inestimabilă a CODEX AUREUS şi uriaşa răspundere a Guvernului Ponta

O lucrare religioasă de valoare inestimabilă, Codex Aureus, ar trebui să fie restituită de statul român către Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că întreaga răspundere în acest caz revine Guvernului Ponta.

Codex Aureus este unul dintre volumele aflate în patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Printr-o decizie din anul 2012, CEDO a condamnat statul român să plătească 15.000 de euro daune morale și 10.000 de euro cheltuieli de judecată către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, deoarece a refuzat timp de 14 ani să-i retrocedeze Biblioteca Batthyaneum, Muzeul și Institutul Astronomic din Alba Iulia.

Ordonanţa din 1998 care a decis restituirea nu s-a aplicat niciodată

După instaurarea comunismului în România, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul și Institutul Astronomic fuseseră confiscate de regimul comunist. Din punct de vedere juridic, situaţia a încercat să fie reparată prin Ordonanţa de Urgență nr. 13 / 1998, semnată de premierul Radu Vasile.

Potrivit OUG 13, clădirile şi terenurile aferente Bibliotecii Batthyaneum, Muzeului și Institutului Astronomic sunt restituite comunităţii romano-catolice.

Practic, această restituire a clădirilor şi a terenurilor nu s-a produs nici până în ziua de azi. Pe de altă parte, statutul juridic al fondului de carte din Biblioteca Batthyaneum este neclar, întrucât aceste volume nu sunt trecute în textul OUG 13.

Arhiepiscopia Romano-Catolică s-a  plâns Curţii Europene că nu a putut intra în posesia Bibliotecii ”Batthyaneum”, a Muzeului și a Institutului Astronomic, inclusiv a fondului de carte. La procesul din anul 2012, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a fost reprezentată la CEDO de avocații APADOR-CH.

Conform sentinţei din anul 2012, “statul român trebuie să repare prejudiciul creat, prin restituirea către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia atât a clădirilor aflate în discuție cât mai ales a valorosului fond de carte”, subliniază APADOR-CH.

Litigiul juridic dintre statul român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică, focalizat pe valoarea enormă a patrimoniului aflat în dispută, a fost readus în actualitate în ultimele zile. Unele instituţii media au lansat ideea că, în procesul din 2012, din echipa de avocaţi care a pledat împotriva României a făcut parte şi Monica Macovei – în prezent europarlamentar.

Această afirmaţie reprezintă însă o dezinformare: “Nu am pledat la CEDO în acest caz, pentru că, practic, nu aveam cum să o fac, deoarece decizia CEDO a apărut în septembrie 2012, iar eu nu mai am activitate de avocat din decembrie 2004, când am devenit ministru al Justiției”, subliniază Monica Macovei.

Potrivit acesteia, “APADOR-CH a transmis un comunicat de presă în septembrie 2012, anunțând că avocații săi au câștigat acest proces la CEDO. Este, așadar, un caz care s-a soluționat la CEDO în 2012, readus acum în discuție, deși nu a apărut niciun element nou. Cazul vizează respectarea dreptului la proprietate”.

Monica Macovei atrage atenţia că ea nu are nicio implicare în aşa-zisa pierdere a CODEX AUREUS “în favoarea Ungariei”.

“Singurul care ar fi putut pierde Codex Aureus și Biblioteca Batthyaneum în favoarea Ungariei este statul, adică Guvernul Ponta. Guvernul, prin instituțiile sale abilitate, este singurul în măsură să poarte negocieri între două state și să piardă în favoarea Ungariei“, subliniază europarlamentarul Monica Macovei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

AUR susține că “Air Schengen”, promis de Ciolacu, va aduce în România migranți din Austria

Deputatul Adrian Axinia (AUR) susține că "AIR Schengen" reprezintă "trădarea de ţară a Guvernului PSD – PNL condus de Marcel Ciolacu". "Ciolacu ne cere să...

La „Ambulanță”, timpul nu ne este prieten

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, vorbește la podcastul Dialogurile Puterii despre realitățile de la „Ambulanță”, acolo unde timpul este cel mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă