27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialValentin Ceausescu isi recupereaza tablourile confiscate in 1990

Valentin Ceausescu isi recupereaza tablourile confiscate in 1990

Instanta a hotarat definitiv ca fiul mostenitor al sotilor Ceausescu trebuie sa primeasca de la Muzeul National de Arta mai multe tablouri si obiecte de arta, confiscate de procurori imediat dupa Revolutie.

Valentin Ceausescu va primi inapoi 15 dintre cele 42 de tablouri revendicate de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Pe langa aceste tablouri, mostenitorul cuplului Ceausescu va mai primi si trei lucrari grafice si noua obiecte de arta din portelan si argint. Lucrarile de arta se afla la Muzeul National in custodie, dupa ce au fost confiscate de procurori imediat dupa Revolutie, la inceputul anului 1990. Curtea de Apel Bucuresti a respins astfel recursul formulat de Muzeul National de Arta la o decizie similara a Tribunalului, iar sentinta judecatorilor este definitiva si irevocabila. "Muzeul ar trebui obligat sa predea bunurile aflate in custodia sa, dat fiind ca Parchetul General le-a predat muzeului, dupa ce le-a confiscat de la Valentin Ceausescu in 1990, cu titlu de masura asiguratorie", se arata in decizia Tribunalului, din aprilie 2008.

 

Exista insa un mare semn de intrebare fiindca Valentin Ceausescu nu putea dovedi cu acte ca aceste lucrari s-au aflat in proprietatea parintilor sai, ci doar ca le-au fost "date in folosinta" de catre Gospodaria de Partid, pentru a-si decora locuintele.
Printre cele 42 de tablouri revendicate initial de Valentin Ceausescu si de Mircea Oprean, sotul defunctei Zoia Ceausescu, se numara lucrari semnate de Theodor Pallady, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Tonitza si Dumitru Ghiata. Conform unor experti evaluatori, cele 15 tablouri ar putea valora "cateva sute de mii de euro, dar numai daca sunt lucrari de varf ale autorilor mentionati".

Mostenitorii familiei Ceausescu au deschis, incepand cu 1996, mai multe procese, atat civile, cat si penale, pentru a-si revendica bunurile confiscate. Procesele s-au desfasurat greoi, unul dintre dosare fiind trimis de trei ori spre rejudecare. Reprezentantii Muzeului National de Arta au sustinut de-a lungul timpului ca nu au calitatea de a returna aceste lucrari de arta, pentru ca procurorii sunt cei care le-au confiscat. Totusi, magistratii au decis pana la urma ca mostenitorii pot cere restituirea bunurilor "de la orice persoana in mainile carora s-ar regasi acestea".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă