12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVaccinul impotriva gripei porcine nu va ajunge pentru toti romanii

Vaccinul impotriva gripei porcine nu va ajunge pentru toti romanii

» Cantitatile necesare de vaccin impotriva gripei porcine nu vor fi suficiente in Romania, intr-o prima etapa, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o serie de prioritati la vaccinare – personalul sanitar, femeile gravide, copiii cu probleme si abia in cele din urma adultii sanatosi.
 
» Medicii admit ca multi romani ar putea contracta boala in lunile urmatoare, imunizandu-se astfel natural, fara vaccin.

In Romania, autoritatile sanitare se antreneaza in tacere impotriva pandemiei de A/H1N1, desi numarul contaminatilor creste. Vaccinarea a 35% din populatie ar putea incepe abia in noiembrie, insa cantitatile de antivirale nu vor fi suficiente pentru a vaccina toata lumea dintr-o data. Dr. Victor Olsavszky, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Romania, ne spune ca inceperea vaccinarii in noiembrie nu este tardiva: "Daca se mentine aceasta virulenta a virusului, nu ne asteptam la schimbari deosebite". Oficialul OMS apreciaza ca, intr-o prima etapa, cantitatile necesare de vaccin nu vor fi suficiente, deoarece acesta va incepe sa fie produs abia din septembrie. "OMS recomanda o serie de prioritati la vaccinare: personalul sanitar, femeile gravide, copiii cu probleme si apoi adultii sanatosi", spune Olsavszky.

 

Dr. Cristian Sever Oana, din conducerea Asociatiei Medicilor de Familie, apreciaza, la randul sau, ca "vaccinarea ar trebui sa vizeze in primul rand persoanele care lucreaza cu publicul, si anume cadrele medicale, functionarii, profesorii, vanzatorii din hipermarketuri, soferii de autobuze, casierii si controlorii CFR, precum si actorii din teatre care sustin reprezentatii cu sute de persoane in public". Medicii admit ca multi romani ar putea contracta boala, imunizandu-se astfel natural, fara vaccin. "Un anumit procent din populatie va face boala si va dezvolta anticorpi specifici. La acest lucru se refera americanii cand vorbesc despre acele petreceri de imunizare. De fapt, este ca si cum o parte din populatie ar fi deja vaccinata", afirma reprezentantul OMS. Americanii iau in calcul asa-numitele "petreceri pentru gripa porcina", reprezentand contaminari voluntare, gratie carora ar putea dezvolta anticorpi impotriva formelor viitoare, mai agresive, ale virusului.

 

Dr. Oana sustine ca, dintre cei care vor contracta gripa porcina, fumatorii, varstnicii si cei cu bronsita, cu o imunitate scazuta, sunt predispusi la complicatii. Recent, Ministerul Sanatatii a cerut Guvernului o suplimentare a bugetului de peste 3 milioane de lei pentru cumpararea de vaccinuri si masti de protectie. Actualul stoc de antivirale, de 450.000 de cutii, acopera putin peste 2% din populatie.
In multe tari frica de gripa porcina a ajuns la paroxism, dar in Romania este liniste, desi in Ungaria vecina s-a inregistrat un prim deces din cauza gripei, la un barbat de 41 de ani. Daca in Franta oamenii au epuizat stocurile de Tamiflu ale farmaciilor, englezii se tem ca ar putea fi rapusi pe capete de molima si se gandesc sa lucreze de acasa, scenariu in care isi pun problema rezistentei conexiunilor Internet.

 

In celalalt colt al lumii, australienii au acceptat sa fie voluntari pentru testarea noului vaccin. "Nu trebuie sa intram in panica. Aceasta problema este gestionata de autoritatile sanitare, care comunica populatiei atunci cand au ceva de comunicat", ne asigura dr. Radu Lucian, directorul Institutului Cantacuzino, institutia care confirma diagnosticul de gripa porcina la pacientii suspecti.
Epidemiologii din intreaga lume se asteapta insa la un val mare de cazuri de gripa porcina in luna august, cand oamenii vor incepe sa mearga dintr-o tara in alta pentru petrecerea concediului de odihna, si in septembrie, ca urmare a racirii vremii. La Londra, ministrul Sanatatii, Andy Burnham, a avertizat ca, daca extinderea epidemiei va continua in ritmul actual, Marea Britanie (cu 9.718 cazuri de gripa) ar putea ajunge la 100.000 de noi cazuri pe zi inainte de sfarsitul lunii august.

 

Englezii care prezinta simptome de gripa porcina sunt sfatuiti de autoritatile sanitare sa nu mearga la medic, pentru a evita riscul raspandirii gripei, ci sa ramana in casa, apeland la prieteni care sa le cumpere medicamentele si sa le lase in cutia postala. In Romania insa, rolul identificarii cazurilor suspecte le revine medicilor. "Nu trebuie sa ne impacientam. Totul este sub control. Avem o retea de santinela, formata din medici, specialisti ai Institutului Cantacuzino si ai Ministerului Sanatatii, care raporteaza imediat orice caz suspect. Aceasta retea este precum o plasa de protectie aruncata asupra Romaniei", ne-a explicat dr. Cristian Sever Oana.

Lucrurile s-au precipitat in alte tari si in ceea ce priveste achizitia noului vaccin, aflat in faza de testare clinica. Franta a comandat 28 milioane de doze de vaccin, cu posibilitatea dublarii cantitatii, potrivit companiei Sanofi Pasteur. Australia, care se teme ca 6.000 de cetateni ai sai ar putea muri de gripa noua, a comandat in jur de 21 milioane de doze, pentru vaccinarea intregii populatii din luna octombrie. Marea Britanie se pregateste si ea pentru un program de vaccinare in masa, considerat insa de cotidianul The Times "o nebunie", dat fiind ca vaccinul impotriva gripei porcine nu a fost inca suficient testat si ar putea avea efecte secundare.

UE s-a oferit sa ajute statele membre sa achizitioneze vaccinurile necesare prin negocieri cu laboratoarele care le fabrica. Potrivit comisarului european pentru Sanatate, Androulla Vassiliou, aproape doua treimi din statele UE au facut deja comenzi, desi ar fi fost de preferat coordonarea tuturor comenzilor din Uniune. Marilor colosi farmaceutici afacerea vaccinurilor le-ar putea aduce 10 miliarde de dolari, scrie presa internationala.

Institutul Cantacuzino din Capitala a confirmat inca zece cazuri de infectare cu virusul A/H1N1 in Romania, numarul total al pacientilor diagnosticati cu noua gripa ajungand, astfel, la 69. In ultimul lot de bolnavi se afla patru copii care s-au intors in tara din Anglia, Bulgaria, Spania si Franta. Toti pacientii, cu exceptia unui copil de 14 ani, sunt internati la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals". Copilul de 14 ani sufera de astm bronsic si este izolat la domiciliu, sub stricta supraveghere a tatalui – medic pediatru. Recent, Consulatul Romaniei de la Nicosia (Cipru) a fost inchis temporar dupa ce personalul s-a imbolnavit de gripa A/H1N1. Bolnavii au fost tratati cu Tamiflu.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă