9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialVa fi lordul Black "ras in cap"?

Va fi lordul Black “ras in cap”?

Ex-patronul grupului canadian de presa Hollinger International Conrad Black a fost inculpat la Chicago pentru 11 capete de acuzare, intre care delapidarea a peste 32 de milioane de dolari. Aflat, se pare, la Toronto, bogatasul si-a clamat, prin intermediul avocatilor, nevinovatia.

Lordul Black – deoarece controversatul personaj are acest titlu in Marea Britanie – este incriminat ca a delapidat suma de 32 de milioane de dolari chiar de la grupul de presa pe care l-a condus pana in noiembrie anul trecut. El mai este acuzat si de participarea la un aranjament financiar ce urmarea deturnarea altor 52 de milioane de dolari prin vanzarea a 2.000 de actiuni Hollinger holdingului canadian Can West. In aceeasi oala sunt cativa fosti colaboratori ai sai de la varful imperiului Hollinger – John Boultbee, Peter Atkinson si Mark Kipnis. Un alt personaj-cheie al afacerii, David Radler, fost editor al ziarului Chicago Sun-Times, a fost inculpat in august si si-a recunoscut vinovatia. De remarcat ca acuzatiile au fost formulate de procurorul general din Illinois, Patrick Fitzgerald, acelasi care l-a inculpat recent pentru marturie mincinoasa pe Lewis Libby, fostul sef de cabinet al vicepresedintelui SUA Dick Cheney.
Conrad Black (61 de ani) si sotia sa, Barbara Amiel, fac de cateva luni obiectul unor anchete in SUA si Canada. In martie, grupul Hollinger a facut plangere penala impotriva fostului patron. Paguba imputata lui Black, rezultata din felurite tranzactii complexe si din “ciupelile” aferente, se ridica la uriasa suma de 523 de milioane de dolari. Confruntat cu probleme financiare, imperiul de presa s-a vazut nevoit sa vanda doua publicatii importante pe care le detinea, Daily Telegraph si Jerusalem Post. Avocatii lui Black declara, in schimb, ca lordul “a actionat intotdeauna in limitele legii”, fara sa precizeze daca onorabilul lor client se va prezenta in fata justitiei americane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă