18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVa fi gasit avionul Air France, disparut misterios in Atlantic?

Va fi gasit avionul Air France, disparut misterios in Atlantic?

Eforturile de localizare a epavei avionului Air France Airbus prabusit in Oceanul Atlantic continua. Autoritatile franceze au trimis in zona un mini-submarin care efectueaza misiuni speciale de cautare a cutiilor negre ale aparatului de zbor. Este vorba despre submarinul Nautile, cu o lungime de opt metri, cel care a descoperit resturi de pe epava Titanicului. El are si o "surioara", mini-submarinul Victor 600. Impreuna, aceste doua aparate au plecat in misiune in Atlantic, unde se asteapta sa ajunga in jurul datei de 12 iunie in zona prabusirii aerovanei franceze. Acestea sunt transportate la bordul vasului de cercetari oceanografice "Porquoi Pas?".

"Daca s-a reusit localizarea aproximativa a zonei in care se afla cele doua cutii ale avionului, atunci cu siguranta ca Nautile va gasi cele doua obiecte indispensabile anchetei" – a declarat Paul-Henri Nargeolot, comandant al submarinului timp de zece ani, in perioada 1986-1996. El a adaugat ca nicaieri in lume nu exista un alt submarin care sa poata detecta cu precizie la o andancime atat de mare un obiect pierdut in ocean.

Nava "Porquoi Pas" se va alatura altor sapte vase si 11 avioane de cautare a resturilor aeronavei Airbus SAS A330-200, care s-a prabusit in Atlantic in timp ce efectua un zbor pe ruta Rio de Janeiro-Paris, pe 1 iunie. Potrivit specialistilor, cautarile aparatului de zbor, care avea la bord 228 de persoane, se vor axa in principal pe o zona situata la 650 de kilometri de nord-estul Braziliei, in regiunea de coasta, in apropiere de insula Fernando de Noronha.

Un purtator de cuvant al aviatiei militare franceze a precizat ca vor fi intensificate operatiunile de cautare si colectare a oricarui tip de resturi de la avionul prabusit, pentru a evita ca acestea sa fie dispersate de curenti si vantul oceanic. Christophe Prazuck a adaugat ca misiunea de cautare a cutiilor negre este calculata la ore si secunde, avand in vedere ca aceasta se anunta destul de anevoioasa si putand sa dureze chiar si saptamani de acum incolo.    

Cutiile negre ale avionului – care contin date extrem de importante pentru ancheta, cum ar fi o serie de parametri de zbor (viteza, altitudine si toate informatiile comunicate de piloti) – pot emite semnale timp de 30 de zile dupa accidentul aviatic, iar in conditii de vreme buna, cu vant calm, acestea pot fi detectate pe o distanta de 3.000 de metri – a declarat capitanul Nargeolot, care a reusit in timpul carierei sale la bordul submarinului Nautile sa recupereze zece cutii negre. Cutiile negre sunt, de fapt, de culoare portocaliu deschis pentru a fi mai usor de recunoscut fata de alte echbipamente de zbor.

Pentru a gasi cutiile, vasele de cautare de la suprafata vor lansa in apa dispozitive speciale de detectare a semnalelor acustice de tip "ping" emise de cutiile negre. De abia apoi vor fi lansate in misiune de cautare cele doua mini-submarine, intre care Nautile. "Cea mai dificila etapa a operatiunilor de cautare a cutiilor negre este localizarea si delimitarea exacta a zonei in care se afla acestea" – a mai spus capitanul Nargeolet, acum in virsta de 63 de ani, fost ofiter in cadrul Marinei franceze.

De altfel, adancimea apei in zona se situeaza intre 1.000 si 3.000 de metri, iar pentru astfel de cazuri submarinul Nautile este cel mai bun mijloc de cautare – a precizat Paul-Lous Arslanian, directorul Biroului de Investigatie a Accidentelor din cadrul Aviatiei Franceze. Acest tip de submarin este capabil sa patrunda in proportie de 97% in adancime, pe fundul oceanului, dupa cum sustin specialistii de la institutul de cercetari oceanografice, care detin acest aparat.

Printre misiunile de succes efectuate de Nautile se numara si cele realizate in perioada anilor 1994-1996, cand s-a scufundat de 96 de ori in operatiuni de recuperare a nu mai putin de 5.000 de artefacte apartinand celebrului vas Titanic, scufundat in 1912, aflat la o adancime de 3.800 de metri si la o distanta de 600 de kilometri de Newfoundland.     

Paul-Louis Arslanian, seful echipei franceze de ancheta, a spus ca este posibil ca cele doua cutii negre ale avionului Air France sa nu fie gasite niciodata, insa a subliniat ca acest lucru nu este atat de dramatic, pentru ca se intampla uneori ca informatiile de pe acest tip de aparate sa nu ajute foarte mult la finalizarea anchetei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă