6.3 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecial"Va cer sa faceti ce-si doresc romanii: dreptate!"

„Va cer sa faceti ce-si doresc romanii: dreptate!”

Bilantul anual al Departamentului National Anticoruptie (DNA) a adunat mai multi demnitari si responsabili guvernamentali care au transmis la unison incurajari pentru procurorii care ancheteaza cazurile de coruptie. De departe discursul care a atras atentia a fost cel al presedintelui Basescu, care a recunoscut ca departamentul trece printr-o criza.

„Am venit la acest bilant nu neaparat pentru ca voiam sa aud cifre si statistici. Am venit in primul rand pentru ca institutia a fost afectata de un vot politic ce i-a pus existenta sub semnul intrebarii”, a declarat Basescu la inceputul discursului. El a dat, totusi, garantii ca acest organism va functiona in continuare cu cateva modificari nesemnificative. „Am venit sa va dau garantia ca acel vot politic este un vot care a fost infirmat acum doua zile de toate partidele. Toate partidele politice sustin functionarea DNA. Si in momentul de fata, si in continuare. V-as ruga sa plecati de aici cu convingerea ca in cel mai scurt timp ordonanta sau legea de ratificare a ordonantei se va intoarce in Parlament, iar acolo va fi votata fara afectarea nici unei atributiuni”, a dat asigurari Basescu.

Basescu lauda curajul procurorilor DNA

Presedintele a tinut sa precizeze ca nu-si permite nici sa critice, nici sa felicite, nici sa multumeasca. „Apreciez mult curajul procurorilor care ancheteaza cazuri dificile. Vreau sa aveti convingerea ca nici un politician nu va interveni, nici sa va spuna „Opreste-te”, nici sa va spuna „Ia-l pe X ca mi-e adversar politic”. Aveti obligatia si va transmit rugamintea: aplicati legea fara menajamente, pentru ca sunteti aceia care pot face din statul roman un stat puternic si respectat. Nu pentru institutiile europene lucrati dumneavoastra. Aveti obligatia sa aplicati legea in primul rand pentru a da incredere celor 22 milioane de romani. La prima interventie pe care o primiti de la un om politic, fie el presedintele Romaniei sau un consilier local, faceti public acest lucru si aplicati-le legea”, a mai sugerat Basescu.

Tariceanu: „Avem nevoie de DNA”

Acelasi discurs a fost adoptat si de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu. Premierul a sustinut neconditionat functionarea DNA ca o institutie indispensabila a democratiei romanesti. „Cred ca astazi, in 2006, Romania are indiscutabil nevoie de Departamentul National Anticoruptie. Ca prim-ministru, mi-am asumat rolul de a discuta cu partidele Coalitiei si am stabilit sa dam suportul necesar pentru ca ordonanta propusa de Guvern sa fie votata”, a spus Tariceanu. El a mai declarat ca votul din Senat il considera „regretabil”. „Combaterea coruptiei este o conditie esentiala a functionarii statului de drept”, a concluzionat Tariceanu.

Macovei considera
ca DNA a castigat credibilitate

Sustinerea neconditionata pentru procurorii anticoruptie a venit si din partea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Ea a facut precizarea ca DNA este o structura a Parchetului General, raspunzand astfel unor voci care au sustinut ca nu sunt de acord cu anchetarea demnitarilor de catre procurorii anticoruptie. „Cred ca din dezbaterile ultimelor zile DNA a iesit castigator, in sensul ca a castigat credibilitate, a castigat sprijinul opiniei publice”, a spus Macovei. Ea a mai sustinut ca anchetele desfasurate astazi de procurorii PNA sunt rezultatul independentei procurorilor. „A venit ziua in care cu totii vedem ca sunt anchetati si politicieni, si responsabili guvernamentali”, a mai spus ministrul Justitiei. Aceasta a mai vorbit despre presiunea mediatica exercitata asupra acestor cazuri, insa a explicat ca aceasta se datoreaza tocmai faptului ca nu au existat in trecut astfel de anchete. „Va rog sa rezistati tuturor presiunilor. Dumneavoastra trebuie sa tineti seama doar de lege”, a conchis Macovei.

Morar cere reglementarea situatiei

Seful DNA, Daniel Morar, dupa ce a prezentat numarul si situatia dosarelor instrumentate de departamentul pe care-l conduce, si-a exprimat ingrijorarea fata de viitorul institutiei. „Desi s-au anchetat dosare importante, in 2005, au lipsit dosarele privind marea coruptie. Nu procurorii fac legile si nu merita sa fie culpabilizati. Legiuitorului ii revine sarcina sa rezolve problema in acest moment”, a precizat Daniel Morar.

Botos solicita
formula neschimbata pentru DNA

Asigurari de buna functionare a DNA au venit si din partea procurorului general Ilie Botos. Dupa ce a transmis un mesaj de incurajare procurorilor anticoruptie, Ilie Botos a sustinut functionarea departamentului anticoruptie in aceeasi formula. „Au fost si sunt discutii legate de organizarea DNA. Ca specialist, sustin functionarea acestei structuri in forma in care activeaza acum. DNA are capacitatea administrativa si operationala de a-si face datoria in aceasta sfera. Dar, pe de alta parte, lupta anticoruptie nu poate fi dusa doar de DNA”, a precizat Botos.
Mesaje de sustinere au venit si din partea vicepresedintelui CSM, Cristian Deliorga, si din partea presedintelui Curtii Supreme, Nicolae Popa. Un mesaj emotionant de sustinere a transmis si Onno Simmons, reprezentant al Delegatiei Europene in Romania.

Cele mai citite

Mai multe fotografii îl contrazic pe Călin Georgescu. Acesta s-a întâlnit cu Horațiu Potra

O serie de fotografii în care Călin Georgescu apare alături de Horațiu Potra au apărut pe reţelele de socializare, în ciuda declaraţiilor făcute în...

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...

Ilie Bolojan spune că discuțiile pentru programul de guvernare ar putea începe de marți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că, din punctul său de vedere, sunt create premisele pentru ca partidele care au convenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă